„Pühamatest pühamad“ stardib Endlas

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohalik giid tahaks väga teada, mida otsivad eestlastest rändurid Jeruusalemmast kaljumošee kupli alt.
Kohalik giid tahaks väga teada, mida otsivad eestlastest rändurid Jeruusalemmast kaljumošee kupli alt. Foto: Andres Adamson

Endla Küünis esietendub täna draama „Pühamatest pühamad“. Kuna Ervin Õunapuu on nii teksti autor, lavastaja kui kunstnik, on tegu eheda autoriteatriga.

Valguskunstniku töö on teinud Margus Vaigur ja video Argo Valdmaa. Mängib neli näitlejat: Ago Anderson, Indrek Taalmaa, Bert Raudsep ja Karin Tammaru.

Õunapuu mainis esietenduse eel, et lavastaja on oma ainsad vihased vaidlused pidanud teksti ja lavakujunduse autori ehk iseendaga, ja kiitis Endla trupi võimekust. Lavastaja kinnitusel on kogu trupp olnud prooviperioodi kestel väga pühendunud ja genereerinud ideid, millest osa lavalegi jõuab.

Rollidel seekord nimesid ei ole ja need jäävad iga vaataja enda mõistatada.

Näitemängu tegevus toimub mitme usundi ristumispaigas, pühas linnas Jeruusalemmas ja seal asuval kaljul – Moria mäel, mis on püha paik ühtaegu nii piibli kui koraani kummardajaile.

Sellesse paika, mille kohale kogunevad kaks korda nädalas kõigi surnute hinged läbi aegade, jõuab ühel varahommikul kaks salapärast rändurit Eestist. Küsimusele, mida nad sealt otsivad ja miks nad sinna tulid, tahaks vastust saada kohalik giidki, kes on palju riskinud, et mehed kohale juhatada.

On’s lõplik tõde ja õigus piibli või koraani tõlgendajail, uskmatutel või surnud hingedel? Mis juhtub ahvatlusele järele andnud moslemiga, kellele sealiha söömine on haram ehk keelatud, ja kas raha eest saab kõike osta?

“Arvatakse, et iga inimene peab vähemalt korra elus külastama oma vaimset kodulinna – Jeruusalemma. Arvatakse ka, et on näidendeid, mille kirjutamist, lavastamisest rääkimata, ei tohiks söandada ette võtta enne 50. eluaastat. Ka kõike muud arvatakse. Just kõigest sellest, mida arvatakse, aga mida keegi täpselt ei tea, see lavastus räägibki,“ selgitas Õunapuu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles