“Muusikamoos” tegi võimsa lõppakordi

, muusikakriitik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaosatäitjaid kehastavad Karel Tohv ja Hannele Uutsalu sobisid oma rollidesse suurepäraselt.
Peaosatäitjaid kehastavad Karel Tohv ja Hannele Uutsalu sobisid oma rollidesse suurepäraselt. Foto: Ants Liigus

22. märtsil alguse saanud nädalapikkune noorte muusikafestival “Muusikamoos” päädis pühapäeval aukartustäratavalt võimsa ettevõtmisega.


Nimelt on Pärnu tuntud muusikaõpetajad Anne Uusna, Annely Kuningas ja Endla Murd pannud seljad kokku lavastajate Rein Laose ja Mart Tõnismäega, ühise töö tulemusena on valmis saanud erilise energiaga muusikaetendus.



Pakatas energiast


Leelo Tungla kirjutatud lugu „Kiviaja Kalle“ räägib kiviajal elanud muusika- ja kunstilembesest poisist Kallest (Karel Tohv), tema headusest ja vastuoludest tollase ühiskonna normidega, sõprusest looduse ja metsaelukatega ning loomulikult armastusest kauni tütarlapse Mae (Hannele Uutsalu) vastu. Kui esmapilgul võib libreto tunduda veidi lihtsakoeline ja lapsik (näidendis on palju loomi, keda noortelavastuses just tihti ei kohta), siis mitmekülgne muusika, huvitavad tantsud ja nutikas lavastajatöö on teinud selle loo maitsekalt noortepäraseks.



Piret Ripsi muusika oli paljudele solistidele paras pähkel, millega siiski kõik kenasti hakkama said. Kui mõnes laulus võiski tabada väikseid ebatäpsusi, siis üldplaanis oleks patt seda mainidagi - kogu ettevõtmine oli kantud sedavõrd suurest positiivsest energiast ja koostööst.



Peaosatäitjaid kehastanud Karel Tohv ja Hannele Uutsalu sobisid oma rollidesse suurepäraselt, Egert Pull hõimuvanemana oli samuti veenev. Nõid Neemot kehastanud Karl Verlin jäi pisut tagasihoidlikuks, kuid see-eest olid temaga seltsis liikunud Naimad (Ingrid Pajula ja Helen Teigar) väga köitvad ja kuraasikad.



Osavalt oli lavastusse põimitud neidudeansambel Liisud (Laura Busch, Maarja Heinast, Grete Tillart, Nele Erastus, Elisabet Kirsi), muusikali koori moodustasid Kunstide maja lastekoor Pöial-Liisi ja poistekoor.



Pühendunud juhendajad


Võib vaid aimata, milline suur töö on peale laval olnud laste ja noorte seljataga juhendajail ja tehnilisel tugigrupil. Lavastajate ja muusikalise poole eest vastutajate kõrval andsid muusikali õnnestumisse oma panuse tantsuõpetajad Kersti Adamson, Janne Ristimets ja Kardo Ojasalu, kunstnik Tiina Tõnismäe, valguskunstnik Margus Vaigur, helimeister Janek Kivi ja paljud teised.



On austusväärne, kuidas nad on suutnud panna ühise eesmärgi nimel toimima ligi 80pealise grupi, kus leidub nii pisikesi balletitüdrukuid kui poistekoori marakratte, eneseteadlikke noori soliste, eri vanuses tantsuneidusid kui tagasihoidlikumaid koorilauljaid. Kui siia juurde mõelda haigusteperioodid, mis proovide tegemist kimbutasid, siis tõesti: müts maha teie ees, tublid juhendajad!



Kiitust väärivad pillimehed Hain Hõlpus (klahvpillid), Toomas Aron (bass), Olav Kund (trummid) ja Sander Vahtna (kitarr), kes oma töö olid teinud juba enne esietendust stuudios lugusid sisse mängides. Kiviajast jutustava loo puhul poleks moodsad bändiinstrumendid lavale sobinudki. Kogu vokaalosa tuli aga otse ja sedavõrd hea heliga, et kohati tekkis kahtlus, kas see pole ette lindistatud. Asjaosaliste kinnitusel ükski lauluosa lindis polnud, seega jääb üle kiita tublisid lauljaid ja oskuslikku heliseadet.



Kordusetendused


Kui niisuguste, õpilasmasse haaravate ettevõtmiste üks suuremaid muresid on ülisuur eeltöö, millele järgneb vaid üks etendus, siis sel korral saab noortemuusikali näha suisa kolmel õhtul. Kes pühapäeval puupüsti täis Endla teatri suurde saali ei mahtunud, saab „Kiviaja Kallet“ näha 10. ja 25. aprillil (reserveeritud). Pilet tasub igaks juhuks osta eelmüügist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles