Are koolimajas läks ehitaja läbi seina

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Are koolimaja teise korruse koridoris eemaldasid Parmeroni ehitajad objektijuhi Hardi Orumetsa (paremal) pilgu all plaadi, misjärel lapsed pääsesid remonditud majapoolde.
Are koolimaja teise korruse koridoris eemaldasid Parmeroni ehitajad objektijuhi Hardi Orumetsa (paremal) pilgu all plaadi, misjärel lapsed pääsesid remonditud majapoolde. Foto: Urmas Luik

Eile hommikul hakkas Are valla ainsa põhikooli pere kolima remonditud majapoolde, tühjaksjäävas vanas osas jätkub remont, mis lõpeb paar nädalat enne tarkusepäeva.


Jaanuarist on 108 õpilase ja 23 töötajaga koolis elatud koos nagu mesilassülem, sest ehitajad alustasid põhjalikku remonti 40aastases majatiivas. Nüüd on järg poole noorema majatiiva käes, kus iga nurk, sein ja põrand karjub täieliku taastamise järele.



“Mäletan, kui seda majaosa ehitati, siin all on savine maa ja allikad, ehitajatel kadusid hommikuks vaiad, maa tõmbas need endasse,” seletas teenekas õpetaja Elve Tamvere, viidates laiadele, ülevalt alla lõhenenud seinapragudele.



“Siin ei ole kunagi kapitaalremonti tehtud, ainult sanitaarremonti, lilled varjavad auke seinas ja vaibad auke põrandas,” kostis Are põhikooli direktor Tiia Puusild.



Vanaga võrreldamatu


Karjalaskepäeva õhtul kruvis Tallinna ehitusettevõtte AS Parmeron objektijuht Hardi Orumets kahe töömehega lahti teisel korrusel majapoolte vahelist ukseava katnud puitkiudplaadi, misjärel kostümeeritud koolipere pääses ahhetades-ohhetades uudistama, kui ilusaks on muutunud kunagised ajahambast puretud ruumid.



“Are põhikool on maakonnas üks vähestest, kus põhjalik, nii-öelda Eesti-aegne uuendamine seni tegemata, nii et karjuv vajadus selleks oli ammugi olemas,” kinnitas Are vallavanem Jaanus Männik.



Hoone renoveerimisprojekti kogumaksumus on 13,25 miljonit krooni. Selline miljonite laotamine käinuks parimagi tahtmise korral 1300 elanikuga omavalitsusele üle jõu, sestap on projektipõhine kaasrahastaja Euroopa Liidu Regionaalarengu fond kohalike omavalitsuste investeeringute toetamise raames ja Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus.



Are valla omarahastus on 15 protsenti ehk ligi kaks miljonit krooni.



Peatöövõtja AS Parmeron sai õpilastevaba töötandri kätte 5. jaanuaril ja peab objekti 17. augustiks tellijale ehk Are vallavalitsusele üle andma.



Are põhikooli renoveerimise projekti koostas Pärnu OÜ Arinco Projektbüroo.



“Valla teine lasteasutus on Suigu lasteaed-algkool, mille hoone valmis veidi enne taasiseseisvumist ja vajab samuti renoveerimist,” rääkis vallavanem. Lisades, et vald on mõlemat haridusasutust jõudumööda uuendanud.



Unistus võimlast


Õppeaasta lõpuni tuleb direktor Puusilla sõnutsi hakkama saada arvuti- ja tööõpetusklassita ning võimlemistunnid anda õues või vallakeskuse saalis, muusikatundi kogunevad lapsed lakist läikiva põranda ja roheliste seintega vastremonditud saalis.



Õpetajate tingimused on aga esmaspäevast võttes naljakuule kohased: õpetajate tuba paikneb ajutiselt duširuumis.



“Kõva kümme aastat kindlasti on räägitud, et kohe tuleb remont,” mainis direktor.



Peatöövõtja esindaja Orumets rääkis, et kahe ja poole kuuga hoone kahekorruselise osa remont tähendas parajat tempot, sest põrandad-seinad tuli paneelideni lahti võtta.



“Uuem majaosa on vajunud, aga konstruktsioonid tugevad, suveks jääb köögi remont ja söökla laiendus, õueala haljastus, asfaltimine, piirde paigaldamine Are oja poolsesse külge,” täpsustas objektijuht tööde järjekorda.



Projekti järgi tuleb ajutiselt suletud sissepääsu asemele läbi kahe korruse avar klaasseintega fuajee ja riidehoid jääb vaid maja ühte, esimesena remonditud poolde.



Are põhikooli peaehitajal on käsil teisigi objekte, näiteks Olustvere mõisakompleksi restaureerimine ja Virtsu sadamarajatised, hiljuti lõpetati Ridala kooli kapitaalremont.



Kui kauaoodatud põhjalik remont Are koolimajas lõpeb, tuleb lugeda veel aastaid, enne kui täitub järgmine unistus – oma võimla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles