Kinnisvara hinnaralli kihutab täistuuridel teadmatusse

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
LVM kinnisvara maakler Tiiu Lebedev näitab Pihla elurajoonis asuvat maja, mille hind on kukkunud poole võrra.
LVM kinnisvara maakler Tiiu Lebedev näitab Pihla elurajoonis asuvat maja, mille hind on kukkunud poole võrra. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Kinnisvaraturul puhuvad ostjaile soodsad tuuled: objektide valik on mitmekesine ja klientide püüdmiseks on bürood kaasa läinud kevadise hinnaralliga, pakkudes maju ning kortereid müüa ehitushindadest odavamalt.


Ilmselt kõige suurema kukkumise on läbi teinud Rime kinnisvarabüroo poolt Pärnus müüdavad Paju 5 kortermaja elamispinnad, kus mõne korteri müügihind on algusaegade omast ligi miljon krooni soodsam.



56 korteriga hoonekompleksi saab neljatoalise siseviimistluse, köögimööbli ning saunaga 78,3-ruutmeetrise korteri soetada 1 650 000 krooni eest. Hinnavõit varasemaga võrreldes on 950 000 krooni.



“Alati võib kaubelda ja oma pakkumise teha, kuid iseasi, kas arendaja sellega nõus on. Meil on veel natuke läbirääkimismaad,” vihjas Rime kinnisvara Lääne-Eesti esinduse juhataja Margit Rannamäe. Tema sõnutsi on klientide huvi omapärase lahendusega korterite vastu olnud suur. Aprilli jooksul on müügis elamispindadest broneeritud viis ning nendele on oodata lisa.



15 vaba korterit


Ehkki Rannamäe andmeil on Paju 5 puhul endiselt tegemist kasumit tootvate ruutmeetrihindadega, kinnitasid kinnisvarabüroo LVM juhatuse liige Ingmar Saksing ja A&A kinnisvara maakler Liisi Holter, et situatsioon, kus müügis objektide hinnad on märkimisväärselt soodsamad nende ehituse kuludest, on praegu turul pigem reegel kui erand.



A&A kinnisvaral kestab 1. maini kampaania, mille raames müüakse Pärnu külje alla Sauga valda rajatud Hirvepargi elurajoonis ühe- kuni kolmetoalisi uusi kortereid hinnaga 10 000 krooni ruutmeeter.



“Sama raha eest ei saa osta isegi remonti vajavat korterit Mai elamurajooni,” tõi Holter näite. Tema väitel on tegemist konkurentsitult kõige parema ruutmeetrihinnaga uue korteri pakkumisega Pärnu turul, kolmetoalise sissekolimiskõlbliku eluaseme saab Hirveparki soetada, olenevalt pinna suurusest, keskmiselt 650 000 krooniga.



15 viimast omanikuta korterit loodab kinnisvarabüroo müüa veel sel kuul. Seejärel on plaanis alustada kahe juba valminud kortermaja siseviimistlusega, et needki mõne aja pärast pakkumiste hulka lisada.



Holter tunnistas, et müües korterit ruutmeetrihinnaga 10 000 krooni, jääb arendaja miinusesse, sest ehituskulud on olnud suuremad. Soodne pakkumine on elamurajooni meelitanud potentsiaalseid kosilasi ja huviliste puuduse üle maakler nuriseda ei saa.



Kukkumine poole võrra


LVM kinnisvarabüroo startis aprillis igakevadise minimaalsete hindade kampaaniaga, mis vältab mai lõpuni. Kampaania alguses hinnati alla 49 objekti maksumus kogusummas 10 560 000 krooni, mis keskmiseks soodustuseks teeb 215 000 krooni.



Pakkumiste hulgast leiab nii linnas kui maakonnas maju, kortereid, äripindu, kinnistuid.



“Kevadkampaania eesmärk on anda ostjatele hea võimalus valida suure hulga sooduspakkumiste seast endale sobiv kinnisvara, kulutamata aega hinnaläbirääkimisteks,” ütles LVMi juhatuse liige Ingmar Saksing.



Näiteks on Tahkuranna vallas linnapiirist linnulennult seitsme kilomeetri kaugusel Pihla elamurajoonis võimalik omale soetada 625 000 krooni eest valmimisjärgus maja, mille müüki alustati 1,2 miljoni krooniga. Varem lootis omanik sellest lahti saada veel kallimalt. Praeguse maksumuse juures kujuneb 225ruutmeetrise elamu ruutmeetrihinnaks 2779 krooni, mis on märkimisväärselt soodsam hoone ehitushinnast.



Saksingu hinnangul kulub uuel omanikul ehituse lõpetamiseks umbes 300 000 krooni, mis elamu maksumuseks teeb vähem kui miljon krooni.



Hoolimata rekordiliselt madalatest hindadest, ei hakka Saksing spekuleerima, kas kinnisvarahindade põhi on kätte jõudnud, kuid ta usub, et need püsivad miinimumi lähedal järgmised paar aastat ja turu kosumist lähiajal oodata on liialt optimistlik.



Tavapärasusega ei löö


Juhatuse liige nentis, et keerulisel ajal tuleb büroodel välja mõelda uusi nippe, kuidas inimeste huvi objektide vastu kasvatada, sest tavapärasusega enam ei löö.



Selleks on LVMil plaanis Jalaka 10s korraldada mai teisel nädalavahetusel 72 tundi jutti kestev kliendipäev, mil huviline saab müügis kahetoalise korteriga tutvuda kas või ööpäev ringi. Kampaania eesmärk on pakutav elamispind maha müüa maksimaalselt kolme päevaga.



“Meile makstakse selle eest, et me müüme kinnisvara, mitte ei hoia seda müügis,” tõi Saksing välja põhjused, miks Eestis ainulaadne kinnisvaraeksperiment ette võetakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles