Sulgemine lennutab koolipere laiali

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taali kooli direktori Marika Reinsalu sõnade kohaselt on vaid pool õpilastest uue kooli valinud.
Taali kooli direktori Marika Reinsalu sõnade kohaselt on vaid pool õpilastest uue kooli valinud. Foto: Ants Liigus

Paljud järgmisest õppeaastast suletava Taali põhikooli lapsed ja nende vanemad pole veel valinud uut kooli kartuses, et peavad hakkama sügisel ise lapsi iga päev autoga kooli ja koju vedama.


Taali kooli hoolekogu liige Ruth Kiisk lausus, et paljud lapsevanemad kõhklevad mitme kooli vahel, sest pole täpselt teada, kuidas hakkab laps kooli ja koju saama. Valik sõltubki eelkõige transpordist.



Juba tehtud valikute järgi kasvatab Taali kooli sulgemine kõige rohkem õpilaste arvu Sindi gümnaasiumis, mille on valinud eelkõige Urge kandi lapsed. Linna poole jääva Tammiste lapsed eelistavad minna Pärnu linna koolidesse.



Logistiliselt kaugele jäävas Paikuse koolis vabu kohti peaaegu ei leidu, sinna pole tungigi. Osa eelistab Sauga põhikooli tolle väiksuse pärast. Pered soovivad oma eri vanuses lapsed panna samasse kooli.



Sauga valla humanitaarnõunik Ave Grenberg kinnitas, et vald tagab õpilaste jõudmise kooli ja koju selle järgi, milline kool valiti, ning selle kohta jagab ta selgitusi lapsevanemaile 27. aprilli koosolekul. Vald on palunud kooli valida 1. maiks.



Pärnu linnavalitsuse haridusnõunik Katrin Uutsalu ütles, et Pärnu linn pakkus Taali kooli õpilastele võimalust tulla Pärnu koolidesse üle kompleksselt, kogu klassiga, kuid sellest lapsevanemad huvitatud ei olnud.



Pärnu linn pole kuupäevalist teatamise tähtaega Taali koolist Pärnu koolidesse tulijaile kehtestanud, kuid mida rutem nad oma otsuse teevad, seda paremini suudavad koolid teha ettevalmistusi.



“Kuna tegemist ei ole väga suurte massidega, arvan, et saame hakkama viimasel momendilgi, kuid palve on, et lapsevanemad võiksid maikuuga ära otsustada. Siis saame paindlikult tegutseda ja vaadata, kus parasjagu on kohti,” selgitas Uutsalu.



Sauga vald on andnud Pärnu linnale lubaduse katta oma valla laste koolituskulud, olenemata sellest, millised muudatused võivad tulla põhikooli- ja gümnaasiumiseadusesse. Sellega on maandatud lapsevanemate senine hirm, et naaberomavalitsused ei võta nende lapsi oma koolidesse vastu.



Taali kooli direktor Marika Reinsalu nentis, et kooli sulgemine on põhjustanud nii mõnegi klassi noorte seas minnalaskmismeeleolu, sest mõtted liiguvad uue kooli suunas. Milliseks peavad oma šansse teistes koolides tööd leida Taali kooli õpetajad, pole omavahel arutatud.



Taali koolil jääb pooleli sel õppeaastal alanud Comeniuse koostööprojekt kümne Euroopa riigi kooliga, millest enamikul oli kavas Taali kooli külastada tuleval sügisel.



Koostöö raames on Taali kooli õpetajad tutvunud kolleegide tööga Hispaanias, Maltal, Türgis, Tšehhis, Inglismaal, Iirimaal ja Hollandis, mais seisab ees kohtumine Austrias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles