Tibud on nõutud kaup

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegu kolmekuusena müüki toodud kanad hakkavad munema jaanipäeva paiku.
Praegu kolmekuusena müüki toodud kanad hakkavad munema jaanipäeva paiku. Foto: Urmas Luik

Tartumaa Mäeotsa talu peremees sõidutas teisipäeval Pärnumaale müüki 300 noorkana, kauplemist alustas ta varahommikul kella 7 paiku Tihemetsas ja kui kaks tundi hiljem ringiga Audrusse jõudis, oli üle saja sulelise juba uue omaniku leidnud.


Mäeotsa müüs kolmekuuseid noorkanu Pärnumaal 70 krooniga. “Kevadine aeg, praegu ostetakse päris hästi,” märkis talu peremees Jaan.



Ehkki majanduslangusest tingitud ostjatenappus kimbutab paljusid kaupmehi, pole noorkanade soovijaid paari aasta taguse ajaga võrreldes märgatavalt vähemaks jäänud, kinnitas samuti tibusid müüva Äntu mõisa juhataja Jüri Sild. Tema sõnutsi võib suure osa ostjaist jagada kaheks: pensionärid ja noored pered.



Mäeotsa müüb kanu üle Eesti ja Pärnumaa eripära on, et siin on inimeste huvi sulelisi osta väga suur. “Ostetakse erinevalt, kes ühe, kes saja kana kaupa,” tõdes Mäeotsa peremees. “Tundub, et sel aastal on kõvasti juurde tulnud neid inimesi, kes alles alustavad kanakasvatusega.”



Kana pidamine pole keeruline, kui olemas aed, kus kanad ringi liikuda ja endale süüa otsida saavad. Kanale võib pakkuda kõike, mis enda söögilaualt üle jääb. “Kui kana oma hoovi peal liigub ja ise süüa otsida saab, ei maksa see muna ju suurt miskit,” tähendas kanamüüja.



Väike-Maarjas asuv Äntu mõis plaanib Pärnumaale tibusid taas müüma tulla juunis. Sild ütles, et praegu registreerivad nad inimeste ostusoove.



Mõis toob müüki ühepäevased tibud. Et muna on haudemasinas kolm nädalat, ettetellitud munad nüüd sinna saadetaksegi. Päevane tibu maksab paarikümne krooni ringis.



Linnu hind sõltub vanusest. Näiteks neljakuuseid noorkanu, kes kohe-kohe munema hakkavad, müüs mõis saja krooniga. Need kanad on juba vaktsineeritud.



Sild rääkis, et nende kanad eristuvad selle poolest, et on vaktsineeritud kõikvõimalike haiguste vastu. “Meil käib vaktsineerimine euronõuete järgi ja isegi natuke rohkem,” sõnas ta. “Neljakuused kanad on vaktsineeritud näiteks ka salmonelloosi vastu.”



Munema hakkab kana 18. elunädalal ja sealt nelja nädala jooksul munatoodang kasvab tasapisi. Kahe kuuga saavutab munatoodang maksimumi.



Kel soov tibusid osta, võib jälgida ajalehekuulutusi, kus linnukasvatajad oma müügireisidest aeg-ajalt teada annavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles