Merike Palginõmm: Õpilastele on käimas kakukonkurss

Grete Naaber
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merike Palginõmm.
Merike Palginõmm. Foto: Urmas Luik

Tänavune looduskaitsekuu toimub 29. korda ja sai avalöögi 11. mail, kui keskkonnaminister Jaanus Tamkivi kuulutas Tallinna loomaaias looduskaitsekuu avatuks. See kestab 5. juunini, motoks “Elurikkus on elujõud” – mida tervem on loodus, seda tervemad ja rikkamad oleme meie ise. Kõiki üritusi korraldab keskkonnaamet ja Pärnumaa üks kuraatoritest on Merike Palginõmm.


Kas ma eksin, kui ütlen, et Pärnumaa üritused on jõudnud poole peale?


Eriti ei eksi. Käimas on kakukonkurss Pärnu ja Viljandi maakonna õpilastele. Algas see 20. aprillil ja lõpeb 20. mail, teemaks on “Eesti kakulised”. 10. mail oli juba ära rändlindude päev Audru poldri hoiualal, kus sai uudistada kevadist lindude rännet. Seda üritust finantseeris keskkonnainvesteeringute keskus.



13. mail kogunes grupp huvilisi Endla kohviku saali kaema Sven Zaceki fotonäitust. Peale selle näitas autor ekraanil ligemale sadat slaidi teemal “Mitmekesine Eesti”, millega kaasnesid huvitavad tähelepanekud loomade-lindude toimetamistest. Zacek on Eesti tuntumaid loodusfotograafe ja juhib ajakirja Lofo tööd.



Miks on õpilastele just kakukonkurss?


Kakukonkurss seepärast, et “Aasta lind 2009” on kodukakk. Mullu oli aasta linnuks teder ja tegime tedrekonkursi. Konkurss hõlmab Pärnu-Viljandi regiooni ja osavõtjaid oli üle 50. Tänavune arv alles selgub. Lapsed joonistavad, voldivad või kleebivad, kasutades ükskõik milliseid materjale, ja preemiaks neile on väikesed meened.



Mitu üritust ootab ees?


22. mail kell 15 algab Pärnu keskraamatukogus “Kaitsealad Pärnu linnas”, kus on nii voldiku esitlus, slaidiprogramm kui ettekanded MTÜ Koolitus- ja Nõustamiskeskuse Hared juhatuse liikmetelt Sirje ja Georg Aherilt. Üritusele saab end kirja panna 20. maini. Voldikul on linna kaardil tähistatud Pärnu looduskaitsealad, teisel poolel leidub nende lühike tutvustus.



Aherid räägivad kaitsealade põhimõttest, looduskaitsest Eestis, Pärnumaa ja Pärnu linna kaitsealadest. Külla on kutsutud Naksitrallid, etendatakse näidendit. Üritust finantseerib keskkonnainvesteeringute keskus.



24. mail suundub bussitäis huvilisi Tolkuse raba loodus- ja kaitseväärtustega tutvuma, kus oma teadmisi jagab selline spetsialist nagu Marika Kose märgalade ühingust. See reis on juba komplekteerunud, 30kohaline buss on täis.



Miks just Tolkuse raba?


Tegu on rahvaüritusega ja raba asub linnale lähedal. Samal ajal on Tolkusel mitmekesine loodus, saab ronida torni ja ilusa ilmaga kaugele vaadata.



Arvata võib, et üritusi on rohkem, kui välja hõigatud?


On küll. Mul on näiteks kolm-neli korda nädalas juhendada õpilaste grupid. Kui esmaspäeval käisin näiteks ühe kooli grupiga metsas, siis reedel lähen Pärnumaa kutsehariduskeskusega Manilaiule ... Niisugust tööd on kuhjaga, aprilli ja maikuu jooksul tuleb mul kokku üle kolmekümne õpilasgrupi.



Mis rõõmu teeb?


See, kui ollakse altid pakutavat vastu võtma ja osatakse küsida. Küsimuse tagant paistab teadmine välja. Õnneks küsijaid on ja see teeb rõõmu. Heameel on eriti sellest, et Pärnu linna ja maa koolinoored käivad aktiivselt loodusradadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles