Villa Artises avatakse filigraanehete näitus

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reedel, 22. mail avab külalistemaja villa Artis oma näitusesaalis ehtekunstnik Keiu Kullese väljapaneku “Kihelkondlikud ehted. Unustatud filigraan”.


Keiu Kulles on üks Eesti väheseid juveliire, kes valdab filigraanehete tegemise tehnikat. Kunstniku näppude all valmivad imekaunid filigraanselt õrnad sõrmused, käevõrud ja kaelaehted.



Eesti filigraanehete omapära on omavahel ühendatud õrnad motiivid, mis moodustavad tervikliku kujundi. Motiivi saab ruumiliselt tõsta, millele omakorda võib väikseid motiive lisada. Ehet kaunistavad hõbedast või kullast kuulid, samuti vääriskivid. Tulemuseks on mitmetasapinnaline väärikas, habras ja naiselik ehe, mida saab pärandada põlvest põlve.



Kunstniku suur kiindumus on kihelkondlike preeside valmistamine. Kihelkondlike preeside-sõlgede hulgas on Pärnu preeski, mis on eriline seetõttu, et valmistatud autentse vormi järgi. Kõiki näitusel olevaid ehteid saab osta või tellida.



Näituse avapäeval 15-17 on kunstnik ise kohal ja valmis andma konsultatsiooni emadelt-vanaemadelt päritud filigraanehete restaureerimiseks või puhastamiseks.



Keiu Kullese sõnade kohaselt on tore taaselustada esivanemate väärtustatud ehteid, mida pärandati põlvest põlve. Kunstnik on väga tänulik, kui lihtsalt vaatamiseks tuuakse kaasa mõni haruldane perekondlik vana sõlg või ehe. Soovi korral võib tellida restaureerimist.



Näitus jääb avatuks juuni lõpuni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles