Andrus Joonas avas kunstnike majas näituse

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on näitust avamas galerii kuraator Mari Kartau.
Pildil on näitust avamas galerii kuraator Mari Kartau. Foto: Alar Raudoja

(Nikolai 27) eksponeerib värsket loomingut Pärnu kunstnik Andrus Joonas. Väljapanek kannab nime “Aledoia. Südamelaul” ja peale maaliseeria saab jälgida videot performance’i intervjuuga “Kui ma lapsena televisioonis ...”, kus Joonas sõnastab oma kunstnikukreedo.


Joonase kui looja jaoks on oluline sisekosmos, tema tööd sünnivad enesesse vaatamise tulemusel. “Iga inimese sees on lõpmatus, kui ta ainult julgeb seda vaadata. Kui seda vaatama hakata, võib ajada hirmule, kuid mõne aja pärast läheb see üle ja hakkab parem,” kirjeldas Joonas enesesse süvenemise protsessi.



Maalimine on Joonasele nii eesmärk kui vahend ja aeg-ajalt lausa eluküsimus.



“Kui mõnda aega pole maalinud, vajan seda tegevust lausa füüsiliselt. See muudab mind terviklikuks.” Ka see, kas teised inimesed ja kunstnikud teda mõistavad, on kunstnikule oluline. “Minu osaks ühiskonnas on edastada infot, mis kuulub kõigile, mitte mulle. Mina näitan teed, iseasi, kes seda mööda julgeb käia.”



Näitus on väljas 3. juunini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles