Õige aeg teha võilillemett

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võilill.
Võilill. Foto: Pärnu Postimees

Käes on võililleaeg. Mõnele on võilill tüütu umbrohi, teistel süda rõõmustab kollendavat välja vaadates, kolmandad hakivad kevadisi võilillelehti salatisse, aga kollastest õitest võib tervist kosutavat maiustki purkidesse varuks keeta.


Õisi võilillemee tegemiseks tasub korjata päikeselisel päeval ning arukas oleks kindad kätte panna (muidu on käed hiljem pruunitäpilised).



Maiuse tegemiseks tasub kasutada vaid õite kollast osa, sest roheline lisab mõru maitset.



Meekeetmise kohta leiab mitmesuguseid retsepte. Enamasti soovitatakse õielehed külma veega üle valada ja aeglaselt keema ajada, lisada ühe sidruni mahl ning keeta umbes pool tundi. Siis jätta keedus pooleks kuni terveks ööpäevaks seisma ja seejärel kurnata.



Nüüd tuleb vedelik taas tasasel kuumusel keema ajada ja rohkelt suhkrut lisada.



Maitsed on erinevad, aga laias laastus tuleks liitri vee kohta lisada kilo suhkrut.



Nüüd peaks keedust hoidma madalal kuumusel mõne tunni, aeg-ajalt segades, kuni segu konsistents on meesarnaseks muutunud.



Siis maius purki ja pannkoogitegu ootama!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles