Toivo Ninnas nügib jalga Pärnu raekoja ukse vahele

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oktoobris selgub, kas Toivo Ninnasel õnnestub Pärnu linnavolikogu uksest sisse murda.
Oktoobris selgub, kas Toivo Ninnasel õnnestub Pärnu linnavolikogu uksest sisse murda. Foto: Toomas Huik/Postimees

Tänini on Keskerakond Pärnus ainus partei, mis sügisesteks kohalikeks valimisteks oma linnapea ja volikogu esimehe kandidaadid välja hõiganud. Kui linnapea kandidaadina esitletud Mart Viisitamm on pärnakatele juba tuntud nimi, siis ettevõtja Toivo Ninnase seadmine volikogu esimehe kandidaadiks mõjus kui pauk luuavarrest.


Varem pole peagi oma 70. sünnipäeva tähistav Ninnas siinse linnavõimuga seotud olnud. Vähemalt otseselt. Küll andis Pärnu linnavalitsus 2007. aastal Reformierakonnast Keskerakonda hüpanud Ninnasele nõukogu esimehe koha AS Pärnu Vees. Tosin aastat on Ninnas olnud AS Tallink Grupi nõukogu esimees. Samuti kuulub ta Viikingi hotelli juhatusse. Seega seovad teda Pärnuga ärihuvidki.

Pärnu puhkegu õide

Ninnase poliitiline karjäär, mis algas 1998. aastal Reformierakonna ridades, on seni olnud seotud Tallinnaga, kus ta on istunud nii volikogus kui teinud abilinnapea tööd.

Kuid miks on Ninnasel nüüd tarvis Pärnus võimu juurde saada? "Ma tahaks, et Pärnu edaspidi õitseks ja kasvaks," tutvustab kandidaat oma motiive. "Ja lõppkokkuvõttes ma mõtlen, et kunagi tuleb aeg, kui ma pean tulema Pärnusse ikka pidevalt elama. Kui see ettepanek mulle tehti, mõtlesin, et kandideerin, eks siis näe."

Volikogu esimehe kohta sihtides ei pea Ninnas enda sõnutsi silmas majanduslikke eesmärke. "Ma ei saa muidugi öelda, et oleksin superrikas, aga piima- ja leivaraha on mul ikka olemas," kinnitab ta. Ja natuke rohkemgi. Koguni nii palju, et Ninnas oleks valmis loovutama oma volikogu esimehe palga. "Kas siis mingile lasteaiale või ükskõik kellele," ei ole Ninnasel palgarahast sugugi kahju. Rahast hoopis olulisematest võimalustest, mida volikogu esimehe koht talle Pärnus annaks, Ninnas targu vaikib.

Sõber või vaenlane

Ent mida tähendab Ninnase kandideerimine praegusele linnapeale Mart Viisitammele: on ta Viisitamme liitlane või sisevaenlane?

Juhul kui Keskerakond saavutab valimistel sellise edu, et hõivab nii linnapea kui volikogu esimehe tooli, tuleb neil meestel koos töötama hakata. Ninnas on enda kinnitusel selleks valmis. "Alguses ta mulle sugugi ei meeldinud, minu arvamus kujunes rohkem "Ärapanija" järgi, kus ta püsikangelane oli," tunnistab Ninnas. Isiklike kokkupuudete järel on Ninnase arvamus Viisitammest aga paranenud. "Ainult et tal on tekkinud mingisugune imelik klouni maine," avaldab ta. Seda enam, et tegelikult on Viisitamm Ninnase väitel ju oma vanuse kohta "täitsa asjalik tegelane".

Sümpaatia on vastastikune. Viisitamme kinnitusel on Ninnas osutunud mõttekaaslaseks, kes võtab aktiivselt osa erakonna tööst ja kelle reputatsioon, kogemused ja soov Pärnu linna heaks midagi ära teha on hindamatud. "Seetõttu oleme väga rõõmsad, et Toivo andis oma lõpliku nõusoleku sügisestel valimistel meie nimekirjas kandideerimiseks," rõõmustab Viisitamm. Lisades, et ei näe põhjust, miks ei peaks nende koostöö sujuma.

Realistina mõistab Ninnas, et vaevalt õnnestub Keskerakonnal linna poliitika seisukohalt kaks magusamat kohta enda kätte mängida. "See oleks muidugi väga hea variant, aga eksisteerib ainult teoorias," nendib ta.

Kuninglik kingitus

Selles valguses ei tundu uskumatu möödunud kolmapäeval toimetusele usaldusväärsest allikast laekunud informatsioon, et samal ajal kui Viisitamm sõitis Stockholmi Tallinki esindajatega Pärnu asja ajama, viibis laeval veel kümmekond Pärnu keskerakondlast.

Väidetavalt tasus tosina keskerakondlase pileti eest just Ninnas, kas otse või Tallinki kaudu. Teiste seas viibinud sel merereisil Jaanus Ots, Simmo Saar, Margus Tammekivi, Garri Suuk ja Erika Sonntak.

Ninnas, kes ei eita, et temagi merereisil osales, kinnitab aga, et ei tema ega Tallink ole kellelegi spetsiaalselt soodustust pakkunud või välja teinud. "Ma võin piibli peal vanduda, et Tallink seda kinni maksnud ei ole ja mina isiklikult maksnud ei ole, olgugi et, noh ... kuidas piibli peal vandumine käib praegu?" satub Ninnas kimbatusse.

Tema erakonnakaaslased võisid Ninnase versiooni kohaselt endale supersoodsa pileti võtta Tallinki uue laevaliini esitlusel 22. aprillil. "Nimi on tal "Kuninglik kingitus", mida jagati välja mitu tuhat eksemplari," selgitab Ninnas. Oma sõnade kinnituseks pakub ta kingitust ajakirjanikulegi: "Maksate 100 krooni ja käite Rootsis ära."

Kui palju erakonnakaaslasi seda võimalust kasutas, Ninnas enda väitel ei tea. "Ma mõnda nägin kindlasti, ega ma saa öelda, et ma ei näinud," tunnistab Ninnas ja toob näiteks Pärnu Vee juhataja Garri Suugi.

Kui Viisitamme reisi eesmärki Ninnas teab, siis ülejäänud Pärnu keskerakondlaste puhul võib ta seda oletada. "Ma kardan, et nad jõid õlut," pakub ta välja.

Küll teab Ninnas, et kokku oli laeval 3000 SEBi, Tallinna Sadama ja Tallinki kutsutud inimest - kõik "Kuningliku kingitusega". Tallink aga polnud kutsunud Pärnu keskerakondlasi, vaid oma reisibüroode esindajad.

Niisama raha ei loobi

Kahtlusi äratab selle väljasõidu puhul aga asjaosaliste tõrksus väljasõidust rääkimisel. Kinnitas ju Viisitamm möödunud nädalal, et käis Stockholmis vaid autojuhiga ning nende reisi maksis kinni linnavalitsuse kantselei. Sellest väitest ei ole meer taganenud.

Garri Suuk muutub reisi kohta küsimust kuuldes aga kurjaks. "See, kas ma käisin naisega seenel või ujumas või kuskil välismaal, on minu eraasi. Kollasel ajakirjandusel ei ole mõtet tuhnida minu isiklikes asjades," pareerib Suuk järgnevad küsimused.

Erika Sonntak tunnistab, et viibis küll kõnealusel nädalavahetusel laeval, kuid ei soostu Ninnase versiooni kuldsest kingitusest kinnitama ega ümber lükkama. "No mis tähtsust sellel on?" küsib ta. Lisades: "Ninnas on nii rikas mees, et ta võib teha kõigile välja, ta on tore mees."

See võib nii olla, kuid Ninnasega koos kunagi Reformierakonna ridadesse kuulunud, Pärnumaalt riigikokku valitud Väino Linde arvates ei ole Ninnas mees, kes raha tuulde loobiks.

"Tundes Toivo Ninnast sellise hakkaja mehena, siis seda ma küll usun, et kui ta linnapeaga kusagil koos on olnud, siis mitte ainult sellepärast, et puht inimesena on linnapea talle sümpaatne. Kindlasti on seal taga muud huvid," sõnas Linde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles