Muinasasulad ootavad taasavastamist

Karin Klaus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiviaja seltsingu eestvedaja Toomas Heinmets peab Pulli muinasasulat oluliseks eestluse juurte leidmise paigaks.
Kiviaja seltsingu eestvedaja Toomas Heinmets peab Pulli muinasasulat oluliseks eestluse juurte leidmise paigaks. Foto: Urmas Luik

Mõni kuu tagasi sai Pulli muinasasula viitadega tähistatud, et ajaloohuvilised tee Eesti vanimale inimasustuse alale üles leiaksid.


"See on sümboolse tähtsusega koht inimestele, kes eelmistest inimpõlvedest lugu peavad," ütles Pärnu muuseumi direktor Aldur Vunk. "Paik oli vaja siltidega tähistada just sellepärast, et Eestit avastav siseturist kohale jõuaks. Tähtsus on eelkõige sellel alal, kust küttide-kalameeste laagripaik välja kaevati: sealt kogutud info muutis meie seni Kunda Lammasmäe asukatega alanud ajalugu."

Vungi jutu järgi võib selles paigas viibides end läbi aastatuhandete tagasi mõelda aega, mil veetase paarisaja aasta jooksul neli-viis meetrit kerkis, sundides inimesi hiidjärvest üha kaugemale asuma.

Pulli ja samas lähedal Sindi-Lodja asulakohtade külastamise võimalused sõltuvad edaspidi just kohalike inimeste huvist ja aktiivsusest. Hiljuti lõid siinsed elanikud, kellele oma kodukoha ajalugu ning kultuur olulised on, Kiviaja seltsingu, et asulakohta korrastada ja propageerida.

Üks seltsingu eestvedajatest on Toomas Heinmets, kelle sünnitalu lähedal Pulli muinasasula paikneb. Väärtustamaks ajalugu, lasi mees asulapaigale viiva tee oma kuludega remontida.

"Leian, et on vaja juuri mäletada," selgitas Heinmets. "Viidad on vajalikud, sest siin matkab palju huvilisi, kes seni käisid ümbruskonna taludes teed küsimas."

Peale Pulli asuvad kaevamiskohad Paikuse vallas Sindi-Lodja alal ning selle piirkonna turismiatraktsiooniks kujundamisega on vallal suured plaanid. 2,5 hektari suurusel maatükil on kehtestatud detailplaneering ja tulevikus peaks Pärnu jõe kaldale kerkima kiviaja küla. Matkaja saaks ajalooga tutvuda, astudes infotahvlitega tähistatud ja valgustatud teerada pidi ning uurida kiviaja elamute näidiseid.

"Praegu koostame sügiseks taotlusi EASi piirkonna konkurentsivõime toetusfondi," rääkis Paikuse vallavanem Kuno Erkmann. "Ekspositsiooni maksumus on koos teeradade väljaehitamisega umbes kümme miljonit krooni. Oleme pikalt selle projektiga töötanud ja kui me toetust ei saa, mõtleme, mida annaks oma vahenditega ära teha."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles