Meri üllatas Pärnus taas ümarmudilaga

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ümarmudila pikkus on 15–25 cm, kaal kuni 250 grammi ja eluiga kuni neli aastat.
Ümarmudila pikkus on 15–25 cm, kaal kuni 250 grammi ja eluiga kuni neli aastat. Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

Rannakalur Urmas Marguse mõrda sattus taas ümarmudil, mis on kaluritel juba kolmas Pärnu lahest püütud mudil 2001. aastast, mil meri üllatas siinseid uurijaid esimese sedasorti kalaga.


Ümarmudil on pärit Ponto-Kaspia vesikonnast, olles arvukas Araali, Aasovi, Kaspia ja Mustas meres.



Meil on ümarmudil juhutulnukas, kuid kalateadlase Heli Shpilevi hinnangu järgi võib ümarmudil Pärnu laheski muutuda püsielukaks, nagu Muuga lahes juhtunud ongi.



“Seekord püütud ümarmudil on siinsetest vetest kättesaadutest suurim, olles üle 20 sentimeetri pikk ja kaaludes 158 grammi, kala kandis küpsevat marja,” ütles Shpilev. “Kuidas Eesti vetes ümarmudil ennast tunneb ja millised on tema tuleku tagajärjed meie ökosüsteemile, näitab tulevik.”



Kalateadlane lisas, et esimene Läänemerest püütud ümarmudil sattus kalauurijate kätte Gdanski lahes 1990. aastal. Nüüdseks on ümarmudil Poola vetes saanud sportliku kalapüügi objektiks, olles toidukalana vähe populaarne.



Viimastel aastatel on Pärnu ranna kalameeste püünistesse sattunud teisigi kaugelt ujunud külalisi, kelle nimedki on siinsele rahvale võõrad, nagu näiteks kefaal, pullukala või pakslaup.



“Mis meie oma kaladesse puutub, siis kevadine seirepüük näitas, et kohapõlvkonnad on jätkuvalt nõrgad ja ahvenagi suhtes pole midagi kiita,” teatas Shpilev. “Rohkem oli kiiska ja nurgu.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles