Lõppes Vanalinna kooli aia ehitus

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"See seal all pole vask, kus sa vaske saad meie ajal siia panna," ütleb sepp Mati Kees raudvärvat tutvustades.
"See seal all pole vask, kus sa vaske saad meie ajal siia panna," ütleb sepp Mati Kees raudvärvat tutvustades. Foto: Urmas Luik

Enne jaani valmis Pärnu Vanalinna põhikooli ümbritsev piirdeaed, viimasena pandi paika suur raudvärav.


"Seisis mul kaks aastat garaa˛is, nüüd on see kohe kuidagi tühi," ütles värava sepistanud Mati Kees. "Omal ajal, kui Renor hakkas tagumist aeda ehitama, sai see valmis tehtud."



Ehkki kaua tehtud töö peaks olema kaunikene, möönsid nii sepp Kees kui Vanalinna kooli direktor Jaan Viertek, et värav pole päris autentne sellega, mis omal ajal vanaraua kokkuostupunkti sõidutati.



"Rein Raie projekt," ütles Kees. "Kas ta täpselt originaali koopia on, on küsitav, aga nii ta mingite vanade hallide piltide järgi joonistas."



Viertek lisas muigamisi: "Ta läks Issandamuutmise kiriku juures hoogu, tegi seal lillekesi ja lehekesi ja pani need siia väravalegi. Eks nad ähmase foto põhjal rekonstrueeritud originaali koopiad ole."



Küll pole kahtlust, et REVi ehitusmeeste laotud kivimüür 1902. aastal valminud koolimaja ning praegu spordikooli võimlana tuntud 1907. aastal ehitatud hoone vahel jäljendab täpselt algset.



Kogu koolihoovi ümbritsev aed läinuks 2006. aastal Renor Ehituse OÜ soodsaimaks hinnatud pakkumise järgi maksma 630 533 krooni, tegelikkuses saadi hakkama natuke väiksema rahasummaga.



Renor Ehituse OÜ tehtud puidust lippaed maksis 371 582 krooni, REVi müürseppade laotud kivimüür 170 000 ja värav 38 000 krooni. Kokku kulus seega 579 582 krooni.



Direktor oli kindlalt seda meelt, et ehkki linnal on kukil nii Ülejõe kui Hansagümnaasiumi remondivõlad, leitakse siiski raha kultuurimälestisest, kuid üpris käest ära Vanalinna kooli hoone renoveerimiseks.



"Haridusjuhid võivad tahta mida iganes ja paluda palju soovivad, otsustavad ikkagi poliitikud, kes on võimul," tõdes koolijuht.



Vahetult enne jaanipäeva hääletas Pärnu Koolide Sihtasutuse nõukogu selle poolt, et sihtasutuse juhatus valmistab ette Vanalinna põhikooli renoveerimise projekti riigihanke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles