Iidsed Tiibeti tarkused leevendavad tervisemuresid

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jooga on tööriistade komplekt, et muuta inimene õnnelikuks, ütleb kümmekond aastat Pärnus joogaõpetajana tegutsenud Andres Adamson.
Jooga on tööriistade komplekt, et muuta inimene õnnelikuks, ütleb kümmekond aastat Pärnus joogaõpetajana tegutsenud Andres Adamson. Foto: Silja Joon

Pärnu kesklinnas avati uus Tiibeti meditsiini ja astroloogia keskus Gewa, kus saab leevendada oma tervisehädasid, samuti nõustab seal soovijaid astroloog.

Gewa tähendab tiibeti keeles voorust, positiivset energiat, head abi. Terviseprobleeme aitavad ennetada ja vaevusi kergendada eri massaažid, teraapiad ja hatha-jooga harjutuskavad, mis koostatakse personaalselt, silmas pidades konkreetse inimese vajadusi.



Parandavad elukvaliteeti


Terapeut Gert Silkin on tegutsenud neli aastat kunye massöörina. Kunye aitab taastada keha loomulikku tasakaalu, mille tulemusena paljud vaevused ja haigused leevenevad ja kaovad.



Silkini sõnade kohaselt on Tiibeti meditsiini näol tegu aastatuhandete vanuse elava traditsiooniga, mida on kasutatud ning mille tulemuslikkus on teada. "Väga oluline kunye erinevus muude massaaži- ja ravitraditsioonidega võrreldes seisneb selles, et igale inimesele tuleb läheneda vastavalt ta keha- ja meeletüübile. Arvestada tuleb eluviisi, vanust, aastaaega ja muid tegureid," kirjeldab terapeut. Oma töös kasutab ta Tiibeti ravimtaimesegusid ja õlisid.



Tiibeti meditsiinis peetakse väga oluliseks, et terapeudid ise oleksid terved, tasakaalus ja tervisliku eluviisiga. Nii Gert Silkini kui Andres Adamsoni õpetaja on Itaalias elav Tiibeti arst dr Nida Chenagtsang, kelle käe all jätkavad mehed õpinguid Tiibeti meditsiini eri valdkondades.



Kümmekond aastat Pärnus joogaõpetajana tegutsenud, Krishnamacharya Healing & Yoga Foundationi liige ja sama organisatsiooni egiidi all õpinguid jätkav Andres Adamson märgib, et rühmas joogaharjutusi tehes saab küll teatud määral arvestada inimeste eripäradega (vanus, tervislik seisund, meelelaad, vajadused, eesmärgid), kuid kõrvalekaldena rühma keskmisest. Kui lihtsustada, tähendab jooga füüsilisi, hingamis- ja keskendumisharjutusi.



Õigesti valitud harjutuste sooritamine õiges järjestuses võimaldab väga mitmekülgselt parandada elukvaliteeti. Positiivseid näiteid võib tuua jooga kasutamise kohta raskest traumast taastumise perioodil, unehäiretest vabanemisel, painduvuse paranemisel. Seda rida võiks lõputult jätkata.



Jooga sobib igale eale, õige harjutus valitakse vastavalt inimese hetkevõimetele ja püstitatud eesmärgile. Jooga pole vaid venitusharjutused, jooga abil saab efektiivselt arendada jõudu ja vastupidavustki.



"Toimivad harjutused võivad olla naeruväärselt lihtsad, tulemuslikkuse tagab nende sooritamise järjepidevus ja õige metoodika," kinnitab Adamson. Selgrookõveruse korral leevendab lihaspinget massaaž. Et saada aga skeletti sirgemaks, tuleb teha venitusharjutusi. Hea ongi sellisel juhul tulla konsultatsioonile, et koostada individuaalne treeningkava.



Silja Palm on Tiibeti astroloogia tundja. Palm kõneleb, et tegu on iidse, ligemale 2000 aastat tagasi Tiibetis bööni šamanistlikus kultuuris alguse saanud traditsiooniga, mis on täiesti omanäoline ja erineb täheteadusel põhinevast astroloogiast.



Elementide astroloogia tegeleb peamiselt viie elemendiga: puu, tuli, maa, metall ja vesi. Neist koosneb inimene ja teda ümbritsev maailm. Viit elementi kombineeritakse omakorda 12 loomamärgi, kaheksa trigrammi ja üheksa maagilise numbriga.



Põnev ja praktiline


Arvutuste abil on võimalik koostada astroloogilisi kaarte, peamiselt analüüsitakse inimese elujõudu, tervislikku seisundit, majanduslikku olukorda ja mõjuvõimu ning tema õnne eri tegevusvaldkondades.



"Tiibeti astroloogia on täiesti praktiline ja õpetab, mida algaval aastal või lähikuudel elus ette võtta ja mida mitte. See annab nõu, kuidas talitada, et mitte ohtu sattuda või ohtu ära hoida, millal on hea abielluda, reisida või operatsioonile minna," tutvustab astroloog, kellel on tulnud koostada sadu astroloogilisi kaarte. Tema õpetaja on Tiibeti laama Lobsang Darjy. "See pole otseselt ennustamine, pigem elu mõjutavate seaduspärasuste analüüs," lisab Palm.



Tiibeti meditsiini ja astroloogia keskus Gewa asub Pärnu kesklinnas Ringi 11. Orienteerumisel on parim kasutada maamärgiks Jazz Caféd.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles