Tšellist Gustav Tohver kirjutas Tori kirikust oopuse

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Torist pärit Gustav Tohver näitab tšellole ja klaverile kirjutatud ning Eesti sõjameeste mälestuskirikule pühendatud endakirjutatud pala “Tori kirik op. 51” noote.
Torist pärit Gustav Tohver näitab tšellole ja klaverile kirjutatud ning Eesti sõjameeste mälestuskirikule pühendatud endakirjutatud pala “Tori kirik op. 51” noote. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Toris talupidaja peres sündinud Gustav Tohver on keerulise saatusega mees, kes lapsepõlvekodule mõeldes kirjutas tšellole ja klaverile pala “Tori kirik op. 51”, mis ootab kohapeal ettekandmist.


Eelmänguga kokku kaheksa minuti pikkune kolmeosaline oopus valmis 1972. aastal ja kui selle autor sünnimaale võis sõita, võttis ta tšello ja päästis muusikahelid valla kiriku alles varemeis müüride vahel. Kõneldes nootide keeles valelikkusest ja vägivallast, lähedaste küüditamisest Siberisse, Eesti Vabariigi taastamisest ja inimväärikuse võidust.



“See sümboolne muusika, mida tšelloõhtutel kommenteerisin, aitas läänes paljudel arusaamisele tulla, mis raudse eesriide taga tegelikult juhtus,” rääkis Tohver. “”Tori kiriku” huvitava sümboolikaga õnnestus mul leida Eestile läänemaailmas mõistmist ja sõpru, kes tulid innukalt aitama, kui taasvabanemise tund tuli.”



Tartu kõrgemas muusikakoolis aastatel 1940-1943 tšello eriala õppinud ning samal ajal ülikoolis loomaarstiteaduskonnas veterinaarikutset omandanud noormehe haaras ajaloosündmuste keeris.



“Olen kaks korda põgenenud sõja eest, Vene mobilisatsioonist ja Saksa mobilisatsioonist, kolmas kord Soomest, kui venelased meid sealt välja nõudsid, olin sunnitud põgenema Rootsi,” selgitas 88aastane sirgeselgne mees käidud teed.



Debüütkontserdi andis võõrsile jõudnu 1951. aastal Stockholmi kontserdimajas, lõpetas kuningliku kõrgema muusikakooli, täiendas ennast Austrias Salzburgis.



Muusikust abikaasa Berit Tohveriga on ta andnud kontserte, keskendunud kammermuusikale, asutanud keelpillikvarteti, õpetanud noori tšelliste, loonud muusikat, ajendatuna eesti rahvaviisidest.



“Tori kirik op. 51” lühem, eelmänguta versioon on salvestatud Eesti Raadio fonoteeki.



“Arvan, et minu muusika sümboolika aitab ka tänapäeva Eestis omakaitse valmidust suurendada,” mainis Tohver, kes kõnealuse muusikapala pühendas Eesti sõjameeste mälestuskirikule Toris ning hiljuti külastas lapsepõlveradu ja suvepealinna Pärnut.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles