Pankrotis arendajad jätavad kulud elanike kaela

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Papsaares elav Andres Guff veab vägikaigast makseraskustes arendajaga.
Papsaares elav Andres Guff veab vägikaigast makseraskustes arendajaga. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Makseraskustes või pankrotis arendajaist poolikuks jäänud uuselamurajoonide asukad on endale ootamatult sunnitud tegema kulutusi, mis näiteks Audru vallas ulatuvad leibkonna kohta mitmekümne tuhande kroonini.


Audru vallas on kolm sellist kinnisvaraarendust, kus elanikel on probleeme välja ehitamata või valesti ehitatud kommunikatsioonidega, mille kulud tuleb nüüd neil katta oma taskust, olgugi et kinnisvara ostu-müügilepingu järgi on nad nende eest juba maksnud.


Nädalaid lekkiv toru

Planeeringu järgi Kirila ja arendaja järgi Vau uuselamurajoonis Papsaares Haapsalu maantee ääres tõusis elanike vindunud pahameel lakke, kui mitu nädalat oli katkisest torust maha voolanud puhas joogivesi, mille eest AS Pärnu Vesi nõuab neilt nüüd kanalisatsiooniteenuse tasu, ehkki vesi pole voolanud kanalisatsioonitorustikku. Pärnu Vesi nimelt arvestab tasu pumpla veemõõtja järgi.

Maksejõuetuks muutunud arendajal ja kohapealsel veemüüjal FIE Heldur Vaul pole elanike jutu järgi toru parandamiseks aga raha ning ta soovitab selle töö neil endal ja oma kulul ära teha. Nädalaid mahajooksnud vee eest tuleb samuti maksta elanikel.

Planeeringualasisesed torustikud tulnuks Vaul tegelikkuses juba ammu üle anda vallale, sest Audru valla ja Pärnu Veega sõlmitud lepingu järgi opereerib vaid valla omandis torustikke Pärnu Vesi. Vallavalitsus on seda ka ettevõtjale meelde tuletanud ja infot üleandmise kohta küsinud viimased pool aastat. Praegu saavad Vau ja valla omandis kanalisatsioonitorustikud kokku arenduse piiril.

Paraku on Pärnu Vesi seadnud tingimuse, et arendusesisesed torud ümber ehitataks või seataks osale kinnistutele servituudid, sest teedealused torud on ehitatud kinnistutele seadusega nõutust olulisemalt lähemale.

“Pärnu Vesi nõuab oma hallatavatele torustikele, täpselt nagu seadus ette näeb, kahemeetrist kaitsetsooni,” selgitas Audru valla majandusnõunik Siim Suursild.

“2000. aastate algul oli kinnisvaraarendus veel nii uus asi, et majadele anti ehituslube vana korra järgi, ilma et enne oleks torustike ehitus- ja kasutusload väljastatud. 2004.-2005. aastal ministri määrusega muutusid nõuded vee- ja kanalisatsioonitorustike suhtes ja kaitsetsooni laiendati meetrilt kaheni. Paraku ehitas Vau torustikud valmis enne seda, ehitusloa aga võttis välja mitu aastat hiljem, kui kehtisid juba uued nõuded,” selgitas nõunik segaduse põhjust.

Torudega seonduv tuleks korda ajada Vaul, kes seda teinud pole. “Vald pole Vaule ühtegi ettekirjutust selles suhtes teinud, kuigi sellestsamast elamupiirkonnast tuleb inimestelt vallavalitsusele kõige rohkem kaebekirju. Selle asemel lasti kõigel minna isevoolu,” kurjustas kohalik elanik Andres Guff.

Suursild märkis, et vald täidab siin pigem lepitaja rolli, olles nõus tasuma omalt poolt servituutide seadmisel notaritasu.

“Konkreetsel juhul on tegu juriidilise ja eraisikute vahelise vaidlusega, kus vald ei saa sundida teist vee-ettevõtjat oma vara kuidagi käsutama. Neid asju otsustab kohus,” ütles nõunik.


Veel õnnetumad

Kirilast veel õnnetumalt on läinud teisel pool maanteed asuvas Linavästriku uuselamurajoonis Pääsu tee majadega, mille arendaja on pankrotis, jättes vee- ja kanalisatsioonitorustiku lõpuni välja ehitamata.

Seetõttu tuleb vallal seal kanalisatsioonitorustik pea täielikult ümber ehitada ja seda elanike rahaga. Igale leibkonnale tähendas see üle 20 000kroonist väljaminekut.

Suursild märkis, et kuna Pääsu teel oli 32 leibkonda, andsid nad kokku päris suure summa, mille eest on võimalik üht-teist ära teha. Ja kui arendajast poolikuks jäänud majadesse kunagi elanikud tulevad, on juba maksnud leibkondadel võimalik nendelt osa raha tagasi saada.

Kõige hullem on olukord aga Kurgometsas, kus arendaja jättis sisuliselt kõik tegemata. Seal on ainult viis leibkonda, kellest üks käib Audru vallaga juba mitmendat aastat kohut, sest leiab, et vald ei ole teostanud küllaldast järelevalvet.

“Juriidilises mõistes on seal kõik kommunikatsioonid ebaseaduslikud rajatised, sest neile pole taotletud ehitusluba. Kurgometsa on näide, kus vald on esimest korda alustanud sundvalduste seadmist,” nentis Suursild.

Kõigi kolme probleemse planeeringu kehtestamisotsuseni on jõutud enne 2005. aastat. Nõunik lisas, et kogemustest on õpitud.

“Oleme esimesi valdu, mis hakkas nõudma, et vee- ja kanalisatsioonitorustikud tuleb välja ehitada enne majadele ehitusloa andmist. Tänu sellele pole hilisemates arendustes neid probleeme olnud,” märkis Suursild.

Samasuguseid probleeme raskustesse sattunud arendajatega on teistelgi Pärnu lähivaldadel. Sauga vallavanem Vello Tiidermann tõi näite Kesatee arendusest Tammistes, kust soomlasest arendaja jalga laskis, jättes kanalisatsiooni lõpuni ehitamata.




Siim Suursild, Audru valla majandus-nõunik:

“Eks me kõik saa vanaks ja mingil hetkel võib-olla enam ei taju adekvaatselt enda ümber toimuvat. Heldur Vau on üle 80 aasta vana inimene juba ja tegelikult on ta väga palju asju oma parimas usus teinud, paraku ta võib olla hea ehitaja, aga mitte nii hea majandaja. Nüüd on olukord sealmaal, et laps - elamurajoon - on üle pea kasvanud.

Sealsete elanike hulgas on täna juba päris suur hulk inimesi, kes on sattunud rahalistesse raskustesse, ja nüüd otsitakse teiste tegevustest enda tegematajätmistele õigustust. Inimesed ei saa aru, et kui sa tarbid vett ja kanalisatsiooni, ei ole vabandus, et “juriidiliselt ei ole õige minu käest arveid küsida”. Ära siis tarbi ka!

Valla tegematajätmine on see, et torustiku ehitustegevuse käigus ei küsitud Vault ehitusluba. Valla ülesanne on korraldada ühisveevärgi- ja kanalisatsiooniteenust, kuid pole öeldud, et seda peaks tegema ilma rahata. Omavalitsuse ülesanne ei ole kontrollida pidevalt ettevõtjate võimekust ja rahalist olukorda.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles