Georgi meeskond seilas taas Eesti meistrivõistluste kullale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kapten Viktor Feofanovi meeskond jahtlaeval Georg kaitses mullust esikohta.
Kapten Viktor Feofanovi meeskond jahtlaeval Georg kaitses mullust esikohta. Foto: Malle Kosk

Avamerepurjetamise Eesti meistrivõistlustel 52. Muhu väina regatil esikoha võitnud Georgi edu tagasid hoolikas eeltöö ja õnnestunud meeskonnavalik.


Pärnust startinud ja Dirhamis lõppenud Eesti kõige pikema traditsiooniga regatil võistles 78 jahil kuuel päeval üle poole tuhande purjetaja Eestist, Venemaalt, Soomest, Lätist ja Leedust. Enam kui 300 meremiili pikkusel võidupurjetamisel valitsesid valdavalt nõrgad ja mõõdukad tuuled.



Kõige rohkem kollitas tuulevaikus purjetajaid üle ööpäeva kestnud sõidul Roomassaarest Hiiumaale Sõrusse. Viimase etapi start Lehtmalt lükkus aga tiheda udu tõttu mitu tundi edasi ja nõrga tuule tõttu jõudis enamik laevastikust Dirhami sadamasse kaugelt hiljem, kui oli plaanitud.



Tuuleaugud kollitasid purjetajaid


Pärnu jahtklubi lipu all seilanutest suutis seekord pjedestaali kõrgeimale astmele jõuda vaid Georgi meeskond, kes võitis viiest etapist neli.



“Puhas vuuk oleks kahtlemata meile rohkem meeldinud, kuid ilmataat muutis Roomassaare– Sõru etapi suureks loteriiks,” rääkis Georgi kapten Viktor Feofanov Pärnu Postimehele. “Sellel pikal sõidul sattusid jahid korduvalt tuuleaukudesse, kus esimesed oma suure töö ja vaevaga võidetud positsiooni tagant tulijatele kaotasid ja võistlus oleks nagu uue stardi saanud. Tänu nendele jamadele saime etapil kirja 15. tulemuse ja kaotasime liidrikoha, kuid järelejäänud kahel sõidul taastasime oma positsiooni.”



Väärib tähelepanu, et üle poole sajandi purjetanud kapten Feofanov ja tema tiim on X332-klassi Georgil kümne hooajaga teeninud seitse Eesti meistri kulda, kaks hõbedat ja pronksi.



Küsimusele, milliseid imenippe või salarelvi Georgil purjetav seltskond kasutab, kostis Feofanov: “Esiteks on meil supermeeskond, kuhu kuuluvad kolm väga suurte kogemustega purjetajat ehk penskarit, nagu me omavahel lõõbime, ja väga särtsakad noored. Igaüks teab oma kohustusi ja on võimeline keda iganes asendama.”



Jahi sõiduomadustest rääkides mainis kapten, et eelmisel aastal soetatud võistluspurjesid hoitakse vaid suuremate regattide tarbeks.



“Enne võistlust tõstame alati jahi veest välja, peseme põhja puhtaks ja poleerime korralikult üle,” avaldas Feofanov veel ühe tuntud tõe.



Georgiga samas, kolmandas grupis võistelnud Pärnu meeskondadest sai Temper (kapten Harri Murd) 11. koha, Lili Marleen (Mart Alliku) oli 17., Windwalker (Raiko Lehtsalu) 19. ja Bella (Rait Maruste) 25. Kõige suuremate jahtlaevade ORC esimeses grupis hõivasid pjedestaali Jaak Jõgi mehed Fortel, “Watergate’i” võitnud Mati Sepa tiim Lexusel ja hiidlase Juss Ojala meeskond jahil Audi Sport.



Lady Bird jäi napilt medalist ilma


Eelmise aasta Eesti meistermeeskond Lady Birdil, keda sel hooajal juhendab Jaanus Tagu, pidi leppima neljanda tulemusega. Tuule (Kristjan Mugra) sai üheksanda ja Katariina II (Aivar Tuulberg) 14. koha.



Teise grupi jahtidest teenis esikoha Jazz (Marten Loopere). Parima Pärnu meeskonnana lõpetas Põhjakonn (Peeter Volkov) kuus päeva kestnud võidusõidu üheksandal kohal. Lepa tiim eesotsas Mihkel Kosega pidi rahul olema kümnenda tulemusega, Freya (Heino Hünnev) sai 13., Adventure (Alo Murutar) 23. ja Red Dream (Tanel Kurs) 24. koha.



LYSi grupis võistelnud purjekate esimese auhinna teenis Tormilind (Ringo Liepkalns), teiseks tuli soomlase Esa Konsti Bayonita ja kolmas oli Lotte (Meelis Mõttus). Martin Aadamsoo tiim jahil La Folie seilas kuuenda koha vääriliselt ja Juhan Kreemi meeskond Brital sai 11. koha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles