Are koolimaja uueneb seest ja väljast

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Are põhikooli kapitaalremondiga samal ajal muutub maja ümbrus, BaltiFaldi töömehed ladusid eile kõnniteele Uni kive.
Are põhikooli kapitaalremondiga samal ajal muutub maja ümbrus, BaltiFaldi töömehed ladusid eile kõnniteele Uni kive. Foto: Henn Soodla

Are koolimaja pealinna viiva tee ääres meenutab veidi laperdavasse kilesse pakitud karpi, mille ümber peegelsiledaks rullitud mustal asfaldil kiiskab äsjasadanud vihmast kuivamata vesi.


Kolmekorruseline, vaid paarkümmend aastat tagasi valminud hooneosa meenutab seestpoolt nagu sipelgapesa, sest töömehed ja maalrinaised askeldavad trepil, koridorides, köögi- ja klassiruumides. Põrandatel looklevad juhtmestikumaod ja betoonitolm hõljub uksele vastu.



“Siseviimistlus käib ja tehakse fassaadi, nagu praegu siin on näha, kõik see peab olema valmis kahe nädala pärast, ligi 50 inimest on siin kogu aeg peal ja vastavalt töödele vahepeal rohkemgi,” räägib peatöövõtja, Tallinna firma AS Parmeroni objektijuht Hardi Orumets.



Praod seintes


Objektijuhi sõnade järgi peab remonditav majaosa olema augusti keskel väljast niisama ilus roheline nagu varem remonditud vana ehk siis 1969. aastal ehitatud osa ja seest muidugi samamoodi ilus. Mis tähendab, et kevadel hariduselu algusest arvates oma 84. lennu teele saatnud Are põhikooli sadakond õpilast kuulevad uue õppeaasta esimest koolikella nagu päris uues majas ja saavad tarkust taga nõudma hakata nii, et töömüra enam nendeni ei ulatu.



Kahes osas ehitatud-laiendatud koolimajas hakkas kapitaalremont jaanuaris, naljapäeval kolis koolipere ilma naljata esimesena remonditud ehk vanasse majaossa ja 6. aprillist tuli ehitaja peale uude majaossa.



“See oli väga kole, otsast lõpuni pragusid täis ja ükski krohv siin seinas ei seisnud, uued krohvitud pinnad on ikka kahe-kolme sentimeetri paksused,” selgitab Orumets, kes objektijuhi ja Are vallavalitsuse tellimuse täitjana peab järgima Pärnu arhitektide OÜ Arinco Projektbüroo jooniseid.



Aga nagu eakate koolimajade uuendamisel tuli siingi ehitajal tegelikkusega kokku puutudes üllatusi ette.



“Põrandaalused olid täitsa tühjad, seinad viltused ja neis suured praod, hästi palju on kandvat rauda, millega maja on nagu kokku tõmmatud, seda ei tohi läbi lõigata, see tuleb ilusti jälle peitu krohvida,” seletab Orumets.



Tempo taga


Maja näopoolt ilmestab läbi kahe korruse avar klaasseintega fuajee, otsaukseni viib Uni kividest kõnnitee, mille paigaldamist eile BaltiFaldi töömehed hoolikalt jätkasid. Siseõues silma alt ära sügavuses viib katlamajani uus toru, selle kohale kaevamisest jäänud poriplats muutub muruväljakuks.



“See töö, olgu sees või väljas, on selline, et suured vihmad segavad,” selgitab ligi pool aastat Are koolimaja seintest sees- ja väljaspool toimuvast põhjalikku ülevaadet omav objektijuht. “Naised saavad ühelt poolt otsast pahteldada, siis peavad minema teise otsa, kuni esimene kuivab. Meil on niiskuspuhurid olemas, aga tööjaotus lihtsalt on selline, et vahel tekib seisak, kui mingi pind peab kuivama. Ja kui seinu tehakse, ei saa samal ajal teha põrandaid ja lage.”



Pärnumaal suurimat uuenduskuuri saava haridusasutuse Are koolihoone renoveerimisprojekti kogumaksumus on 13,25 miljonit krooni, projektipõhine kaasrahastaja on Euroopa Liidu regionaalarengu fond kohalike omavalitsuste investeeringute toetamise raames ja Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus.



“See on meile aastakümnete projekt,” kinnitab Are vallavanem Jaanus Männik. Lisades, et nüüd võib Are koolimaja arvata maakonnas nende haridushoonete hulka, kus nii-öelda eestiaegne remont tehtud.



Ehitajatel on tuline kiire, objekti tellijale üleandmise lepinguline tähtaeg on 17. august. Jäänud on napilt kolm nädalat ja nii võivad tööpäevadeks muutuda laupäevad ja pühapäevadki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles