Liina Laasma võitis Tamperes kulla

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liina Laasma
Liina Laasma Foto: Erakogu

Tõstamaa keskkoolis õppiv 17aastane odaviskaja Liina Laasma teenis Soomes Tamperes Euroopa noorte olümpiafestivalil Eestile esimese kuldmedali.


Kümnendat korda toimuval spordipoiste ja –tüdrukute aasta tippsündmusel lehvivad 47 riigi lipud. Suurel spordipeol võisteldakse kergejõustikus, korvpallis, jalgrattasõidus, sportvõimlemises, käsipallis, juudos, ujumises, tennises ja võrkpallis.



Enne Laasma kuldset heidet suutis Eesti lippu kõrgel hoida vaid Rasmus Mägi, kes teenis 400 meetri tõkkejooksus pronksmedali.



Eestlanna oli vastastest peajagu üle


Kaks nädalat tagasi Itaalias noorte MMil viienda koha ja Eesti juunioride rekordiga suurvõistluste tuleristsed saanud Laasma oli Tamperes taas tippvormis. Treener Jaan Tamme juhendamisel harjutav neiu täitis kvalifikatsiooninormi 47 meetrit mängleva kergusega, juba esimesel katsel lendas tema piik 50 meetri ja 40 sentimeetri kaugusele. Paremuselt teise tulemuse 49.84ga  pääses tosina hulka lõppvõistlusele šveitslanna Nathalie Meier ja kolmas oli 49.05ga Kateryna Derun Ukrainast.



Finaali esimeses voorus sai Laasma tulemuse 47.16, kuid juba teise viskega tõestas eestlanna, et just tema on kullapretendent number üks.



“Liina sai oda kenasti lendama ja tulemus oli 51.79,” rääkis treener Tamm. “Rõõm oli muidugi suur, sest ta läks võistlust juhtima ja parandas enda nimel olnud Eesti noorterekordit tervelt 80 sentimeetriga, kuid tõeline purakas oli veel tulemata.”



Seda purakat ei tulnud kaua oodata, sest juba järgmisel katsel pani Laasma staadionitäie publikut ahhetama ja staadionile tulnud eestlased juubeldama, kui tabloole ilmusid numbrid 53.66. Konkurendid olid nüüd lõplikult löödud, vaid serblanna Marija Vucenovic suutis oda lennutada üle poolesaja meetri joone 51.46ni.



Kolmel viimasel katsel ei suutnud keegi oma tulemust parandada ja pjedestaalile kutsuti Laasma, Vucenovic ning šveitslanna Meier, kelle parim vise oli 47.80.



Jeret oli kõigil aladel Eesti parim


Jalgratturite esimesel alal, üksikstardiga sõidus ülinapilt pronksmedalist ilma jäänud Pärnu kalevlane Timmo Jeret oli järgmistelgi aladel eestlastest edukaim, kuid esimeste hulka enam ei pääsenud.



34 kilomeetri pikkusel kriteeriumisõidul Tampere kitsastel ja käänulistel tänavatel, mille võitis inglane Joshua Papworth, pidi suures grupis lõpetanud Jeret leppima 17. kohaga. Oskar Nisu sai 26. ja Karl Juudas 32. tulemuse.



Maanteesõidul jõudis 64 kilomeetri kihutamise järel esimesena lõpujoonele taanlane Alexander Kamp. Võitjast minuti ja 12 sekundit hiljem kohale jõudnud Jeret sai 27. tulemuse, Juudas oli 31. ja Nisu 52.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles