Tampere kuld avab Liina Laasma ees uusi horisonte

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õpilane Liina ja treener Jaan võivad rõõmu tunda, et ligi kolm aastat kestnud koostöö tagas Tõstamaa keskkoolis õppivale neiule olümpiafestivali kuldmedali.
Õpilane Liina ja treener Jaan võivad rõõmu tunda, et ligi kolm aastat kestnud koostöö tagas Tõstamaa keskkoolis õppivale neiule olümpiafestivali kuldmedali. Foto: Erakogu

Läinud nädalal Tamperes noorte olümpiafestivalil odaviskes kuldmedali võitnud 17aastase Liina Laasma järgmine siht on põrmustada omaealiste maailmarekord.


“Kuigi väikseid tagasilööke on olnud, liigume Liinaga juba mõnda aega samm-sammult edasi,” rääkis Tõstamaa kooli õpilastesse spordipisikut süstiv kehalise kasvatuse õpetaja ja treener Jaan Tamm. “Veidi jäi kripeldama, et Itaalias noorte maailmameistrivõistlustel oli medal käeulatuses, kuid selle kompenseeris kuhjaga Tampere kuld ja isiklik rekord 53.66.”



Naeratus läbi pisarate


Eile hommikul taastas olümpiafestivalilt Eestile ainsa kulla toonud sporditüdruk Varbla kandis vanaema talus puhates nii vaimset kui füüsilist vormi. Telefonivestluses lehemehega märkis Laasma, et Tampere võistluse neljandal katsel tegi ta lihasele veidi haiget.



“Kuigi kolmanda katse järel olin serblannat Marija Vucenovicit rohkem kui kahe meetriga edestanud ja võit tundus juba käeulatuses olevat, otsustasin veel ühe puraka panna, sest võimsust oli mul üpris palju,” meenutas Laasma. “Et hoovõturajal puhus segane tuul, kippus mul visketehnika lagunema ja tundsin, et terav valu lõi küljesse.”



Treeneri soovitusel jättis neiu järelejäänud kaks viset tegema, sest üha tugevnev tuul ei lubanud enam kellelgi oma senist parimat tulemust ületada.



“Kui võitja välja kuulutati, andsid Eesti delegatsiooni juhid mulle lipu, millega pidin auringile minema,” rääkis oma elu esimese rahvusvahelise võidu saanud Laasma. “Külg tegi hullusti valu, kuid surusin hambad risti ja sörkisin kuidagimoodi ringi ära. Alles pjedestaalil seistes ja hümni kuulates sain aru, millega olin hakkama saanud. Oli ühtviisi ilus ja valus ning ilmselt poetasin ka väikese pisara.”



Eesti spordijuhid on Liinat märganud


Kuld kaelas, pidi jääkotiga valu leevendav päevakangelane vastu võtma hulga õnnitlusi. Kõik staadionil talle kaasa elanud eestlased tahtsid kullavõitjat emmata. Eesti olümpiakomitee nimel kinkis Merle Kaljurand Laasmale käekella ja hiigelsuure lillekimbu ning teatas, et spordineiule on määratud kaheks aastaks igakuine stipendium.



“Võit Tamperes lisas meile palju enesekindlust ja tõstis Liina Eesti spordijuhtide vaatevälja,” kõneles Laasmat treeniv Jaan Tamm. “Kui rääkida järgmistest sammudest, siis arvan, et noorte maailmarekordi 54.97 ületamine pole utoopia. Loodan, et meie seniste toetajate kõrvale Pärnumaa spordiliidust ja Tõstamaa vallavalitsusest tulevad nüüd ka olümpiakomitee ja mõni sponsor. Kõigepealt tahame osta Liinale tänapäevase Nordic Diana 70 märki kandva oda ja seejärel vaadata ringi, milliseid treeninglaagreid ja kalendriväliseid võistlusi plaani võtta.”



Kaugematest plaanidest ei olnud Liina ega treener Jaan nõus pikalt rääkima. “Ütleksin nii, et Londoni olümpiamängudeks saab Liina 20aastaseks, elu on näidanud, et 24aastaselt suudavad naised oda tunduvalt kaugemale lennutada,” poetas treener Tamm mokaotsast.



Vaim ja keha vajavad puhkust


Kuigi Liina Laasma nimi oli kantud sel nädalavahetusel toimuvate Eesti meistrivõistluste stardiprotokolli, otsustasid nii õpilane kui treener selle võistluse vahele jätta ja haiget saanud lihase korralikult terveks ravida.



“Kui kõik läheb kavakohaselt, saab Liina oma võimeid taas proovile panna Kuldliiga finaaletapil,” teatas treener Tamm. “Seni aga saavad nii vaim kui keha igati väljateenitud puhkust nautida.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles