Vändras hakatakse tootma mozzarella juustu

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vändra meierei kaupluse juhataja Ülle Sooviku sõnade järgi on uudsetest maitsejuustudest kõige rohkem ostetud küüslaugumaitselist Eesti juustu.
Vändra meierei kaupluse juhataja Ülle Sooviku sõnade järgi on uudsetest maitsejuustudest kõige rohkem ostetud küüslaugumaitselist Eesti juustu. Foto: Henn Soodla

Tihe konkurents juustu- ja piimatoodete turul sundis kaht Pärnumaa juustutootjat Vändra ja Tori-Selja meiereid panema seljad kokku ning looma kahe peale Eesti Juustu Tootmise OÜd.


Uue ettevõtte juhatuse liikmed on mõlema meierei juhid, Tori-Selja piimaühistu juht Toomas Miller ja Eestimaa piimatootjate ühistu (Vändra meierei) juht Vassili Padumäe. Kõik tootmise seadmed on nüüd antud ühisele ettevõttele rendile ja toodetakse ühiselt.



Koos ellu jääda


Padumäe lausus, et kuna välismaalt pealetuleva hinnapressi, laia tootevaliku ja vähenenud tarbimise tingimustes on raske läbi lüüa, ei näinud kaks Pärnumaa ühistulist meiereid mõtet teineteise tegemisi dubleerida ja mõistsid, et vaid koos võib ellu jääda.



Mõlemad peavad tuleviku võtmeks nišitooteid, millega oleks rohkem võimalusi suurtele kaubanduskettidele huvi pakkuda.



Tootma on asutud küpsetatud juustu ja maitsejuustusid, mis ei ole veel suurtesse kaubanduskettidesse jõudnud, kuid mida saab osta meiereide juures asuvaist poodidest Seljal ja Vändras. Poed võimaldavad vähemasti kohapeal müüa tooteid odavamalt kui mitme keti kaudu, kus igaüks paneb oma marginaali vahele.



“Laiemalt turustame oma toodangut hulgi Estoveri kaudu ja see kõik võtab mitu kuud aega, enne kui suurte kauplusekettide komisjonid oma otsustused teevad,” selgitas Padumäe.



Vändra meierei valges hoones hiljuti avatud kaupluse juhataja Ülle Soovik lausus, et enim on ostjate poolehoiu pälvinud küüslaugumaitseline Eesti juust, kuid müügil on ka Eesti juustud, millele on lisatud paprikat, maitserohelist, köömneid.



Mozzarella liin Itaaliast


Vändra meiereis on tootmine seiskunud, sest üles pannakse läinud nädalal Itaaliast kohale jõudnud mozzarella tootmise seadmeid. Eestis on mozzarella’t seni toodetud vaid itaallaste omanduses väikses Vigala juustutööstuses.



“Eks ta on selline nišitoode, millele on praegu Eestis turgu. Mozzarella on meie jaoks parajalt väike kogus, sest üritame toota mitut sorti ja niipalju, kuidas turg parasjagu nõuab,” selgitas Padumäe, miks valiti mozzarella.



Padumäe lisas, et tootmisruum on piiratud, tooted valmivad vahetustega, seetõttu ei saa üles panna suuri seadmeid.



Joogipiima pole aga mõtet nii kitsastes tingimustes toota, sest suuredki toodavad neid juba alla omahinna.



Meiereide juhid on kokku leppinud, et Seljal toodetakse päikesemärgi all sulatatud juuste, sinna koondub suurema koguse Eesti juustu tootminegi. Vändrasse jääb nišitoodete, küpsetatud juustu, maitsestatud Eesti juustu ja mozzarella valmistamine. Vändras tehakse valmis kohupiim, millest Seljal segatakse kohupiimakreemid.



Padumäe lisas, et praegustesse hoonetesse ilmselt rohkem tooteid lähiajal ei mahu, seega need tooted jäävadki turust olenevalt põhitoodeteks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles