Üleilmne kongress esperanto sünnilinnas

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poolas Byalistokis, esperanto sünnilinnas, toimus üleilmne esperantistide kongress.
Poolas Byalistokis, esperanto sünnilinnas, toimus üleilmne esperantistide kongress. Foto: Internet

Poolas Byalistokis ülemaailmsel esperantistide kongressil osales tänavu teiste seas neli pärnakat.


Bya³istokis viibinud Diana Aitai teatel tähistati tehiskeele looja Ludvik Zamenhofi kodulinnas tema 150. sünniaastapäeva ja arutati esperanto rolli rahu saavutamisel maailmas.



Aitai jutu järgi leidub selles Podlaasia vojevoodkonna keskuses rohkelt kirikuid, head jäätist ja esperantoga seotud kohti. Tänav, kus Zamenhof kunagi elas, on nüüdseks ametlikult Zamenhofi tänav. Sama nime kannab Byalistoki lastehaigla.



Esperanto autori elu ja tegevusega seotud kohtades seisavad tahvlid mitmes keeles - loomulikult ka mehe enda loodus -, mis tutvustavad paiga erilist tähendust. Linnas tegutseb Zamenhofi keskus, mis toimib nii muuseumi kui teabepunktina.



Oli märgata, et linnas tuntakse tõesti nii esperanto kui selle looja üle uhkust. Kohalik noorte laulustuudio on andnud välja plaadi esperantokeelsete lugudega, müüakse Zamenhofi monumentide piltidega postkaarte.



Mälestusmärkegi on mitu, alates traditsioonilisest kivikujust maalini majaseinal. Vähe sellest, tehiskeele on selgeks õppinud Bya³istoki linnapea Tadeusz Truskolaski ja abilinnapea Alexander Sosna. Mõlemad esinesid kõnedega kongressi avamisel.



Kongress oli meeleolukas, kõrvuti tõsiste aruteludega keeleteemadel toimusid ekskursioonid, kontserdid ja näitemängud. Musikaalsemad kongressil osalejad said laulda kooris, kes kolmel viimasel õhtul kandis ette esperantokeelse loo.



Kongressil osales üle 1800 inimese 61 riigist. “Koridorides ja kongressihoone ümber suheldi vabalt. Seal võis kellele tahes ligi astuda ja tere öelda. Kaasesperantistis ei nähta võõrast, vaid veel tundmatut sõpra. On ju tegu lõppude lõpuks omamoodi vennaskonna, keelehuvilistega,” teatas Aitai. Järgmisel aastal toimub kongress Kuubal Havannas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles