Naiskunstnik maalib lõuendile mehi

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstnik Triin Pallon ei rõhuta ega varja oma modellide positsiooni, elukutset või ametit: piltidel on loomulikud mehed, mitte kangelased, üliinimesed või seksuaalobjektid.
Kunstnik Triin Pallon ei rõhuta ega varja oma modellide positsiooni, elukutset või ametit: piltidel on loomulikud mehed, mitte kangelased, üliinimesed või seksuaalobjektid. Foto: Alar Raudoja

Pärnu linnagaleriis (Aida 4) eksponeerib Edala-Eesti maalikoolkonna Rapla esindaja Riin Pallon oma õlimaale, kujutades neil unistavaid, häbenevaid, mediteerivaid, naudisklevaid ja kurvastavaid mehi.


Näitus kannab nime “Mees” ning väljas on kümmekond tööd. Väljapaneku mõte sündis Pallonil koos teise Rapla kunstnikuga, kellega kahasse palgati kevade hakul iga nädal kaheks tunniks meesmodell, keda siis joonistati. Pallon nendib, et masu ajal leiab häid modelle hõlpsamalt kui paar aastat tagasi. Näitus ongi nende joonistamistundide teema arendus.



Mehed Riin Palloni maalidel on anonüümsed tegelased, kelle minevikust, olevikust ega tulevikust me suurt midagi teada ei saa. Pallon ei rõhuta ega varja oma modellide sotsiaalset positsiooni, ühiskondlikku kuuluvust, elukutset või ametit ega suru neid konkreetsesse rolli. Pigem vaatleb ta maalimise kaudu vastassugupoole olemust, pannes lõuendile eri aistinguid, tundeid, mõtteid, liigutusi, poose. Mehi on kunstnik kujutanud loomulikus olekus.



Mees ei esine Palloni piltidel äratuntavate atribuutidega kangelase, üliinimese ega seksuaalobjektina. Aga iga mees maalidel kannab endas mingit emotsiooni, tundmust, millele annavad peeneid vihjeid poosid ja läbimaalitud þestid, käteasendid. Teosed kannavad lakoonilisi pealkirju, näiteks “Minekud – rasked käed”, “Lindude teel”, “Pilvealused”. Suunavatest pealkirjadest hoolimata jätab Pallon vaatajale meeste ümber lugude loomisel ja interpreteerimisel vabad käed.



Viimane isikunäitus oli Pallonil novembris kodulinna Rapla väikeses galeriis. Palloni hinnangul pole sealkandis vilgast kultuurielu ja kunstnikul endal tuleb aktiivne olla.



Linnakeses tegutseb kunstiselts, mille liikmed kirjutavad väljundi leidmiseks projekte. Viimane ettevõtmine oli Raplamaa noorte kunstilaager, mida juhendasid kohalikud kunstnikud. “Kui tahta midagi põnevat kunsti vallas näha, tuleb sõita kas Tallinna või mõnda suuremasse linna kui Rapla,” räägib Pallon.



Pallon on õppinud kunsti ning maalimist Academia Gratas ja Eesti kunstiakadeemias, aga ka Karlsruhe kunstiakadeemias.



Näitus on üleval 29. augustini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles