Françoise Bonert: Enim üllatas naiste agarus

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luksemburgi põllumajanduse, veinitootmise ja maaelu ministeeriumi esindaja Françoise Bonert.
Luksemburgi põllumajanduse, veinitootmise ja maaelu ministeeriumi esindaja Françoise Bonert. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Eestist pindalalt 17 ja elanike arvult ligi kolm korda väiksem Luksemburg on Euroopa Liidu asutajaliige, suurhertsogiriik, mille majandus tugineb pangandusele, kindlustusele ja terasetööstusele, põllumajandusele ja veinitootmisele.


Eesti maamajanduse infokeskuse maaeluvõrgustiku kutsel külastasid läinud nädalal Pärnumaad Euroopa Liidu riikide maaeluvõrgustike ja Leader-tegevusrühmade esindajad, kelle hulgas oli Luksemburgi põllumajanduse, veinitootmise ja maaelu ministeeriumi esindaja Françoise Bonert. Järgnev usutlus temaga toimus õppereisi teisel päeval Suigu seltsimajas.

Françoise Bonert, Kuidas teie põhitöö seostub maaeluvõrgustiku arendamisega kodumaal?

Põllumajanduse ja maaelu küsimustega tegelen iga päev ministeeriumis, nendega seostub Leader-initsiatiivi ja maaeluvõrgustiku arendamine, uute omavaheliste seoste ja võimaluste leidmine.

Millistest põhimõtetest lähtub Luksemburg kui väikeriik maaelu arendamisel?

Ametialaselt vastutan 2006. aastast Leader-programmi riiklikul tasandil koordineerimise eest Luksemburgi põllumajandusministeeriumis ja tegelen Leader-grupiga Müllerthali piirkonnas. Põllumajandust kaasates pakub Leader-programm kui Euroopa Liidu maaelu arengu poliitika mitmesuguseid võimalusi, kuid esikohal on elukvaliteet ja selle hoidmine, et maal oleks inimeste elu huvitav ja majandus mitmekesine.

Mis on teid seni Eestis ja Pärnumaal nähtust-kuuldust enim üllatanud?

Olen kaks lühikest päeva siin olnud, kuid jõudnud kogeda maainimeste ettevõtlikkust ja kodukoha väärtustamise tahet. Üllatanud on naiste kaasatus, nende aktiivne seotus paikkonna arenguga. Üllatanud on teie inimeste sõbralikkus ning loodus.

Mis teid sellel õppereisil enim huvitab?

Esikohal oligi Eesti tundmaõppimine, kontaktide saamine Leader-tegevusrühmade ja Pärnu lahe partnerluskoguga. Neile sidemetele tuginedes saan õppereisi järel hakata ette valmistama Luksemburgi Leader-gruppide külastust, sest sellist soovi on väljendatud.

Leader-tegevuste üks eesmärke on ju kogemuste vahetamine sarnaste ja huvitavate piirkondadega. Müllerthali piirkond hõlmab 311 ruutkilomeetrit ja seal elab ligi 21 000 elanikku, Leaderiga on esindatud turismi, keskkonna, looduse, põllumajanduse ja kultuuriga tegelejad, kes aitavad kaasa piirkonna arengule.

Mida te Eestist olite kuulnud või olete siin varemgi käinud?

Et Eesti on üks kolmest Balti riigist ja Euroopa Liidu liige. Ma olen esimest korda Eestis. Koostöö sellise väikeriigiga nagu Luksemburg võiks Eestile huvitav olla.

Ministeerium, mida esindate, tegeleb põllumajanduse, veinitootmise ja maaeluga. Millised on suundumused neis valdkondades?

Põllumajandus ja veinitootmine on riigi tähtsamaid majandusharusid. Moseli oru piirkonnas on loodud Leader-rühm, et projektide kaudu ettevõtmist arendada. Toodame valgeid ja punaseid veine ja cremant-šampanjat. Põllumajanduses on tähtsaim haru piimatootmine, kuigi majanduskriis mõjutab piimatootjaid, sest piima hind on madal, aga sellegipoolest on oluline arendada mitmekülgset põllumajandust.

 Kas olete Eesti veine maitsnud? Näiteks Põltsamaa Tõmmut, mustasõstraveini?

Ma ei ole Eestis toodetud veine veel proovinud, aga loodan, et jõuan seda teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles