Garderoob pandi näitusele

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väljas on seelikud, pluusid, jakid ja kleidid, jalanõud ning käekotid, kokku üle 20 eseme, loetles Endla Murd. Näituse kuraator on sisekujundaja Marit Murd.
Väljas on seelikud, pluusid, jakid ja kleidid, jalanõud ning käekotid, kokku üle 20 eseme, loetles Endla Murd. Näituse kuraator on sisekujundaja Marit Murd. Foto: Meisi Volt

Pärnus Punase torni galeriis avati Endla Murdi näitus “Minu lõbusad riided”, mille sõnumiks on soov, et inimesed leiaksid viise oma rõivaid taaskasutada.


Endla Murd on naiselik ja särav keskeas lauluõpetaja, kes linlastele harrastuskunstnikuna juba tuttav, varem on ta eksponeerinud julgeid omavalmistatud ehteid. “Olen edev inimene, sündinud kuke aastal,” ütleb ta.



Midagi pole selga panna!


Sedakorda on Murd avanud uudistajaile oma rõivakapi uksed. Omal moel on see väga sümboolne, sest tegu on mõttelise pikendusega Pärnu muuseumi näitusele, kus väljas autentsed sõjaeelsed maarahva ja linnakodanike kehakatted.



“Rõivakapi uks kipub ise lahti minema, sest seal on nii palju asju sees,” muigab Endla Murd. Naine tunnistab, et talle on alati meeldinud disainida valmisrõivaid isikupäraseks, lisada poest ostetud esemetele midagi huvitavat ja põnevat ehk “muuta need endlanäolisemaks”.



Murdi arvates on vaja naisi julgustada olema isikupärane. Ei ole vaja olla ühtemoodi, kanda sama trendi järgi valmistatud rõivaid, usub ta.



Praegu levib üle maailma kokkuhoidlik suhtumine ressurssidesse. “Et ärme larista. Meeletult on riideid poelettidel ja odavmüükides. Neid pole pärast kusagile panna, seda näeb kaltsukates, kuhu Lääneriikidest saadetakse täiesti uusi rõivaidki. Samal ajal pole need asjad eriti huvitavad,” kirjeldas Endla Murd. Naised ohkavad ikka enne kodunt välja minekut: ”Mul pole mitte midagi selga panna!”



Harrastuskunstnik õpetab, et on mitu moodust, kuidas oma garderoobi kerge vaevaga uuendada: igast riidetükist võib teha lihtsate võtetega täiesti uue eseme ja siis on jälle midagi selga panna. Selleks pole tarvis palju raha. Appi tulevad aplikatsioonid, paelad, kandid, pitsid. Väljas on seelikud, pluusid, jakid ja kleidid, jalanõud ning käekotid, kokku üle 20 eseme. Peale nende on eksponaadid kaks kleiti - üks kuraatori ja teine autori seljas. Ning kõiki neid riidetükke on võimalik osta.



Emotsionaalne ja avatud


Muusikaõpetajale võiks ehk inspiratsioon ilmuda viisijuppide näol, kuid Endla Murdi loovus lahvatab kujundliku mõtlemise vallas. “Kunstiarmastus toob mulle vaheldust igapäevatöös, viibin sageli muusikakonkurssidel. Olen alati hästi rõõmus, kui saan midagi oma kätega disainida või luua. Tahaksin, et teisedki saaksid sellest osa,” selgitas naine näituse sünnilugu. Murd tunnistab, et tema kunstiväljendus sai tuule tiibadesse sisekujundajast tütre Mariti soovitusel. Ema leidis julguse hakata oma varjus annet avaldama just siis, kui tütar kunstiakadeemiasse õppima läks. Ehete ja rõivaste nikerdamise-disainimise kõrval Endla Murd maalib, et väljendada oma tundeid.



Punane torn on avatud teisipäevast pühapäevani 10-17.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles