Viikna ei tule enam Pärnusse

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile pakkis läinud nädala neljapäevast pühapäevani Pärnus peatunud Tivoli tuur oma asju kokku.
Eile pakkis läinud nädala neljapäevast pühapäevani Pärnus peatunud Tivoli tuur oma asju kokku. Foto: Hille Rokk

Tivoli tuuri ja Tsirkuse tuuri korraldaja Lauri Viikna on tüdinud siinse politsei kiuslikkusest ja linnavalitsuse ükskõiksusest ning lubab, et järgmisel aastal ta oma üritustega enam Pärnusse ei tule.


“Teised linnad ei taha meid neljaks päevaks, vaid kogu suveks,” rääkis Viikna. “Selle asemel et aidata, töötatakse Pärnus vastu. Näen siin ükskõiksust, hoolimatust, seaduste omamoodi tõlgendamist. Meie pärast võib Pärnu jääda rahulikuks väikelinnaks, rohkem me siia tsirkuse ega tivoliga ei tule.”



Politsei soovis turvafirma patrulli


Viikna suhted Pärnu politseinikega halvenesid jaanipäeva eel, mil Tsirkuse tuuri veok Port Artur 2 juures liiklust takistas. Kellegi korraldusel tõmmati parkla sissesõiduteel seisnud auto kümmekond meetrit tagasi, tekitades Viikna väitel masinale 20 000 krooni kahju.



Viikna ründas STV kanalil eetris olnud “Pärnu pooltunnis” Pärnu politseinikke, süüdistades neid teisaldajaga kokkumängus. Eelmise nädala kolmapäeval tuli tal aga avalike ürituste korraldamiseks loa andmise komisjoni istungil vastamisi olla vanemkomissar Imre Veberiga, kes Tivoli tuuril korra tagamiseks soovis turvafirmaga lepingu sõlmimist.



Viikna sõnutsi on ta 14 aasta jooksul 1000 päeva Tivoli tuuri teinud ja igal pool on piisanud väljakutselepingust turvafirmaga. Nüüd aga olevat Veber nõudnud 40 000 – 50 000 krooni maksvat turvafirma patrulli kohalolekut.



Pärnu politseiosakonna korrakaitsetalituse vanemkomissar Tõnu Kivis teatas, et tema kolleeg täpsustas Tivoli tuuril töötavate turvatöötajate kvalifikatsiooni. “See on turvaseadusest tulenev nõue,” ütles ta. “Me ei nõudnud mitte turvafirma patrulli, vaid turvaettevõtja koostatud turvaplaanis turvatöötajate arvu ja tööülesandeid.”



Viikna rääkis, et loa tingimuste üle otsustab omavalitsus ja politsei esindaja viis omavalitsuse segadusse valele seadusele viitamisega. “Politsei viitas turvaseadusele, mis ei sätesta, kas ja kui palju peab üritusel turvamehi olema,” kõneles ta.



Kivise sõnul ei suhtu nad Viiknasse kuidagi eriliselt, vaid turvafirmat on vaja siis, kui üritusel alkoholi müüakse. “Keegi teine turvatöötaja asemel korda tagada ei saa, turvaseadus annab turvatöötajale teatud õigused,” selgitas ta.



Kui Viikna loobus üritusel lahja alkoholi müümisest, taganes politsei turvafirma patrulli platsilseismise nõudest. “Politsei andis nõusoleku ja nad leidsid Veberiga omavahel kompromissi,” ütles komisjoni tööd juhtinud abilinnapea Jane Mets.



Linn leiaks teise platsi


Viikna väitel on politseinikud tema ja ta firma autosid pärast jaanipäeva pidevalt kontrollinud, uurides kõike, mida vähegi uurida annab. “Reede õhtul oli vahepeal platsil politseinikke rohkem kui külastajaid,” kinnitas ta.



Kivise selgituse järgi ei ole politseil registrit ühele või teisele firmale kuuluvate sõidukite kohta, seega ei saa kellegi autosid ülejäänutest põhjalikumalt kontrollida.



Peale politsei kiuslikkuse oli Viiknal pretensioone Tivoli tuuri platsi, raskeveokite lubadele kulutatud 12 000 krooni ja Punase Risti lepingu “pealesurumise” suhtes.



Decora-tagune on valgustamata karjamaa, mis vihmaga muutub porimülkaks. Metsa sõnutsi soovitaks ta Viiknale kunagist lõbustuspargi ala, kuid seda ei küsitud. Viikna jutu järgi pakkus linnavalitsus ainult Decora-tagust.



Raskeveokite tasust polnud abilinnapea Simmo Saar nõus loobuma. “Siis leiavad kõik, et neil on raske majanduslik olukord,” põhjendas ta.



Punase Risti asemel tahaks Viikna kasutada oma inimesi, kellel on esmaabi andmise õigus. Mets ütles, et peale Punase Risti võivad esmaabi anda haigla, perearstikeskus.



Saar ei leidnud, nagu oleks linnavalitsus Viiknale kaikaid kodarasse loopinud, ja soovitas pretensioonidega politsei aadressil pöörduda siseministri poole. Mets möönis, et Tivoli tuuri olulisust arvestades tulnuks paljudest asjadest rääkida varem, ja oli valmis Viiknaga edaspidi põhjalikumalt suhtlema.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles