Kui herilane segab, katke talle toidulaud

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puuviljamahl on herilastele vastupandamatu maius.
Puuviljamahl on herilastele vastupandamatu maius. Foto: Priit Mürk/Postimees

Puuviljade ja marjade valmimisajal on paljud grillijad ja moosikeetjad hädas herilastega. Kuidas hoida need tüütud putukad oma toidulauast kaugemal?


Et herilasi üle kavaldada ja oma pere tarbeks kaetud söögilauast eemale hoida, võiks neile hoopis eraldi süüa pakkuda, soovitas Pärnu loodusmaja õpetaja Milvi Talts.



Herilaste peibutamiseks võib terrassist umbes kümmekonna meetri kaugusele panna näiteks moosivahtu, mille muidu nagunii minema viskaksite. Samuti sobivad kõikvõimalikud puuviljad. Miks mitte pisut riknema läinud vilju herilastele söögiks pakkuda? Nii ongi rahu majas: herilased maiustavad ühe ja pererahvas teise laua taga.



Moosikeetmise eel oleks aga arukas varakult akende ette võrgud panna, et herilased tuppa ei pääseks.



Üldjuhul jäävad puuviljavaagna kallal askeldavad herilased inimeste suhtes ükskõikseks ega kipu ründama. Vaid siis, kui kätega vehkima hakata, võivad putukad ärrituda ja nõelata. Üliettevaatlik tasub suvistel grillipidudel olla aga purgijookidega, kuhu herilased vahepeal sisse kipuvad pugema.



Aiapidaja abilised


Ehkki alatasa maja ümber tiirutavad herilased tekitavad enamikus inimestest kõhedust, pole arukas herilaste pesa iga hinna eest hävitada. “Ise toituvad nad taimemahlast ja puuviljadest, aga vastseid söödavad loomse toidu, näiteks röövikute ja putukatega. Nad on koduaias väga kasulikud!” kinnitas Talts. “Üks herilasepesa püüab suve jooksul niisama palju putukaid kui linnupaar.”



Kui mõni pereliige on herilaste nõelamise suhtes allergiline, võib pesa hävitamisel abi otsida kaubahallides ja aianduspoodides müüdavatest mürkidest. “Kui otsest ohtu tervisele pole, tasub ära oodata sügis, mil elutegevus pesas hääbub, ja siis pesa ära koristada,” soovitas Talts. “Tavaliselt teevad herilased järgmisel aastal uue pesa, kuid harva võivad vanassegi tulla.”



Kui herilased kipuvad uksest-akendest tuppa tulema, tasub abi otsida veterinaarkaupa müüvast ärist, sest üsna hästi tõkestab putukate teed Fendona, märkis Vana-Pärnu loomakliiniku juhataja Mart Taggel.



Peale herilaste hoiab see vahend eemale näiteks mesilased, kärbsed, prussakad, kirbud, lutikad ja vaaraosipelgad.



Keemia appi


Fendonat müüakse kontsentraadina, millest tuleb teha 1:50 lahus, mida pritsida kohtadesse, kustkaudu putukad ruumidesse pääsevad. Näiteks kärbeste eemalehoidmiseks tuleb pritsida ukse- ja aknapiitu. Vahend toimib paar nädalat.



Ehkki kõige sagedamini kimbutavad herilased terrassil süüa tavatsevaid inimesi, ei tohi nende peletamiseks söögilauda lahusega üle käia. Tegu on ikkagi mürgiga.



“Putukate vastu on Fendona ilmselt üks efektiivseimaid vahendeid,” tõdes Taggel. “Meie müüme seda 170 krooniga, sellest saab teha kokku viis liitrit lahust.”



Talts soovitas herilaste vastu võitlemiseks osta Biolit Plusi või Wasp Silvat. Neid tasub otsida aianduspoodidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles