Alla kukkunud deltaplaani piloodil puudus juhiluba

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Deltaplaan. Foto on illustratiivne.
Deltaplaan. Foto on illustratiivne. Foto: HENN SOODLA/PRNPM/EMF

Eelmise laupäeva õhtul Pärnu Uus-Saugas alla kukkunud mootoriga deltaplaani juhil puudus lennumasina juhtimise luba ja on alust arvata, et õnnetus võis juhtuda piloodi kogenematusest, on uurimine tuvastanud.


Kuigi lennuõnnetuse uurimise lõplik raport pole veel valmis, on selle koostajal, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi kriisireguleerimise osakonna peaspetsialistil Jens Haugil alust arvata, et mehel, kes lennuriista juhtis, polnud lendamisel suurt kogemust.



„Samuti on alust arvata, et lennuriist oli korras,“ märkis Haug, kelle sõnutsi kirjutatakse õnnetuse lõplikud põhjused raportisse.



Haugi sõnade kohaselt tegi deltaplaani piloot õnnetuse ajal teist järjestikust lendu. „Esimene lend toimus vahetult enne õnnetust. Õnnetus juhtus teisel lennul õhkutõusmisel,“ ütles ta. „Puudub alus arvata, et lennuriistal oleks mingi tehniline rike olnud.“



Haugi jutu järgi ei olnud piloodil kehtivat luba, et lennumasina rooli istuda. Lennuõnnetuste uurija andmetel on piloodil juhiluba siiski varem olnud. „Lennuameti registri järgi lõppes selle kehtivus eelmise aasta keskpaiku,“ märkis ta.



Alla kukkunud mootoriga deltaplaan polnud kantud lennundusregistrisse.



Mootoriga deltaplaan, milles oli kaks meest, kukkus Pärnus Uus-Saugas lennuvälja lähedal kruusateel alla laupäeva õhtul kell 20.19.



Kiirabi viis ühe deltaplaaniga sõitnu haiglasse, teisele anti abi kohapeal.



Et deltaplaanidega on viimastel aastatel juhtunud mitu õnnetust, kavatseb Haug raportisse kirjutada, et lennuklubides tehtava koolituse kvaliteet tuleks luubi alla võtta.



Pärnus on viimastel aastatel juhtund mitu lennuõnnetust ja -intsidenti.



Mullu 9. juulil kukkus Pärnu lennuvälja juures alla väikelennuk Piper PA-28. Selle piloot, 58aastane Rootsi kodanik, hukkus.



Tänavu 11. märtsil kaldus firma Aviesi kaheksakohaline Britten-Norman Islander Pärnu lennuväljale keerates ruleerimisteelt perroonile haljasalale ja vigastas telikut.



Tänavu 21. jaanuaril maandus Pärnu lahele 23aastane motovarjur ja vajus läbi jää. Päästjate abiga õnnestus mees kaldale toimetada.



Et Pärnus on lennumasinatega viimasel ajal juhtunud mitu õnnetust, on Haugi arvates halb kokkusattumus. „Mingit seost ma küll ei näe,“ ütles Haug. „Lennuvälja infrastruktuur ja lennuinfokeskuse töö on Pärnus suurepärased.“

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles