Muuseume ähvardavad muutused

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koidula muuseum.
Koidula muuseum. Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

Läinud nädalal edastas kultuuriministeerium 15 maakonnamuuseumile teate, et juba järgmiseks suveks luuakse neist ühtse juhtimise ja rahastamisega liitmuuseum. Töötajad kardavad, et muudatus kaotab muuseumide oma näo.


Kultuuriministeeriumi asekantsler Anton Pärn leidis intervjuus Postimehele, et liitmuuseum on eraldi muuseumidest tõhusam. Novembris lubatakse töörühmaga välja tuua liitmuuseumi tegemise olulisemad visioonid.



Liitmuuseumi mõte on ministeeriumis käärinud juba aasta, muuseumirahvaga seda arutatud ei ole, väitis Viljandi maakonna muuseumi direktor Jaak Pihlak ajalehele Sakala. Pihlak avaldas nördimust, et otsus on sündinud kabinetivaikuses.



Pärnu muuseumi direktor Aldur Vunk peab liitmuuseumi ümber kellalöömist varajaseks, sest mõte pole täidetud mingigi sisuga.



”Kuidas saab Tallinnast juhtida regionaalset identiteeti?” imestas Vunk. ”Selleks maakonnamuuseumid ju omal ajal loodigi, et kohalik omapära oleks säilitatud. Kuidas saab teha paremat tööd, olles nõukogulikus konglomeraadis?”



Pärnu muuseumi juhi arvates on tegemist selge laristamisega vaesel ajal, sest liitmuuseumile on kavandatud kõrgepalgaline kuueliikmeline peadirektoraat.



Samal ajal nõutakse juba kolmandat korda töötajate koondamist, mis viib töö seiskumiseni mitmes muuseumitöö lõigus. “Aga tähelepanu ja püüe regionaalmuuseume arendada on tervitatav,” ütles Vunk.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles