Steineri aed muutub taluturuks

Karin Klaus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus

Laupäeval 11-15 toimub Pärnus Pühavaimu ja Uue tänava nurgal Steineri aias taluturg, kus oma toodangut pakuvad kohalikud talunikud ja põllumehed.


Osta saab värsket kodukoha aia- ja põlluvilja, kuivatatud marju, jahu, mett, leiba ja nõgesekotlette, Tamme ürditalu maitsetaimi ja hoidiseid (pildil ürditalu perenaine Heli Viedehof), pagaritooteid Kablist ja Manijalt, suitsutatud liha ja kala.



Taluturu jutunurgas räägib taimetundja Mercedes Merimaa kohaliku toidu tähtsusest tervisele ja taimede seostest inimesega. Peale selle on oma nurgake lastele, kohal on inimesed Pärnu loodusmajast ja Maarja-Magdaleena gildi käsitöölised, mängitakse muusikat, soovijaid õpetatakse korvi punuma ja ketrama.



Korraldajad Kaire Ilus ja Herdis Elmend loodavad, et üritusel sõlmitakse rohkesti sidemeid talunike ja tarbijate vahel ning head kodumaist toitu osta saab Pärnus edaspidigi.



“Turult ei leia alati vajalikku kaupa ning tihti pole vahendajal müüdava toidu kohta infot,” rääkis Ilus. “Taluturul saab ostja toodangu kasvataja või valmistajaga otse kokku. Meie missioon on vahendada kohalike talunike kontakte, et pered võiksid näiteks talvekartulid otse kasvatajalt osta ning põllumehel oleks kindlustunne, et tema toodangule on tellimust.”



Pärnu lahe partnerluskogu tegevjuhi Mercedes Merimaa jutu järgi on kogu Euroopa võtnud suuna tootja-tarbija otsesidemete loomisele. Kaubanduskeskuste nimetu toodangu asemel tahavad inimesed teada, kust ja kellelt nende toit pärit on.



“Eestis on kontakte üritanud vahendada biodünaamika ühing, taluliidud ja mahetootjate liit,” ütles Merimaa. “Pärnu lahe partnerluskogus on praegu töös romantilise rannatee projekt, milles on kohaliku toidu alamprojekt toetamaks Pärnumaa väiketootjaid oma toodangu realiseerimisel.”



Turule võib tullagi oma ostusoovist teatama, et talunikud oskaksid toodangu mahtu plaanida. Üles seatakse tahvel, kuhu saab kirja panna soovid ja ideed.



Nõu ja jõuga toetavad üritust MTÜ Maarja-Magdaleena Gild, OÜ Punane Torn ja Pärnu linnavalitsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles