Taluturg sai sooja vastuvõtu osaliseks

Karin Klaus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mesitalunike Vahur ja Ülle Talimaa leti taga huvilistest puudu ei tulnud.
Mesitalunike Vahur ja Ülle Talimaa leti taga huvilistest puudu ei tulnud. Foto: Anniki Leppik

Möödunud laupäeval Pärnus Steineri aias toimunud taluturg, kus oma toodangut pakkusid kohalikud talunikud ja põllumehed, leidis linnaelanike seas hea vastuvõtu.


Neli tundi avatud turul kauples vaid 15 talunikku, kuid kodukoha väiketootjate värskest toidust huvitatud turulisi vooris Steineri aias vahetpidamata ja mõnegi müüja kaup sai otsa ammu enne turu lõppemist.



Turul müüdi mett, leiba, liha, kala, aedvilju, juustu, vorsti, jahu- ja pagaritooteid, ürte ja moosi, aga ka lõnga ning päevalilli. Juba esimese tunni jooksul said tühjaks Kihnu Kala letid ja kastid, populaarsed olid Manija leib, sai ja pagaritooted, pidevalt lookles pikk järjekord suitsusaunasingi müügitelgi juures. Laias valikus pakuti jahusid ja teraviljatooteid.



Peale toiduostmise võis joonistada, korvi punuda, ehteid valmistada, loodusmaja õpetaja juhendamisel viltida ja Jaani talu perenaise Julika Roosi juures põneva kaadervärgiga villa kraasida.



Korraldajad jäid üritusega rahule ja lubavad taluturgu pidada edaspidigi.



“Tagasiside oli igati positiivne: ilm oli hea, rahvas leidis meid kenasti üles ja enamik kaubast sai müüdud,” ütles Herdis Elmend. “Arutame veel, kas taluturg peaks toimuma üks või kaks korda kuus. Kogume ostjate ja müüjate käest infot, mida järgmisel korral teistmoodi võiks korraldada. Tulevikus soovime taotleda projektirahasid, et taluturg saaks laieneda ja veel paremaks muutuda.”



Taluturu eestvedajad loodavad lähiajal luua kodulehekülje, kuhu koondada kohalike talunike kontakte, jooksvat infot turu toimumise kohta ja viiteid rohelist mõtteviisi propageerivate raamatute ning netisaitide kohta.



“Hakkame korraldama ka kursusi,” lubas Elmend. “Näiteks on tulekul veterinaar- ja toiduameti koolitus talunikele, mis selgitab nõudeid kodus valmistatava toidu müümise kohta.”



Taluturu korraldajatega saab kontakti e-posti aadressidel herdiselmend@hotmail.com ja kaire.ilus@lv.parnu.ee või telefonidel 553 6321 (Herdis) ja 5348 7827 (Kaire).



Üritust toetasid MTÜ Maarja-Magdaleena Gild, OÜ Punane Torn ja Pärnu linnavalitsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles