IRL pakub Pärnus kolmikliitu

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IRL ennustab Pärnus lumme mattunud linnatänavaid.
IRL ennustab Pärnus lumme mattunud linnatänavaid. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) kutsub Toomas Kivimägit ja sotsiaaldemokraate enne valimisi koostööle, et kokku leppida Pärnu võimaliku koalitsiooni üksikasjades.


“Taotleme laiapõhjalise koalitsiooni kokkuleppimist veel valimiste eel, et tagada valijatele selge pilt, millise uue linnavõimu poolt oma hääl anda,” teatas IRLi Pärnu linnapea kandidaat Annely Akkermann.



Hullud ajad on ees

Akkermanni hinnangul on linnavalitsuse võime tagada pärnakatele avalike teenuste kättesaadavus lähiajal piiratud. “Me ei räägi siin võlakoormast ega puudulikust investeerimisvõimest. Räägime sellest, et veel sel talvel võime Pärnus näha kütmata koolimaju, lumme mattunud ja pimedaid linnatänavaid, palgata puhkusele saadetud linnatöötajaid,” kõneles Akkermann.



Akkermanni sõnutsi peavad Pärnu kriisist väljatoomist taotlevad poliitilised jõud endale aru andma, et see ülesanne pole täidetav üksi. “Meie valijad soovivad linnavõimu väljavahetamist ja tahavad olla kindlad, et me sellega hakkama saame ning et ükski nende häältest ei muundu veeks Viisitamme veskile,” lausus Akkermann.



Toomas Kivimägi märkis, et nende valimisliit kujundab ettepaneku suhtes seisukoha paari-kolme päeva jooksul. “Hea, kui valija teab, kes kellega käib. Täiesti siduvat lepet ei peaks enne valimisi siiski tegema,” ütles Kivimägi oma isikliku arvamuse.



Kivimägi valimisliidukaaslased Mark Soosaar ja Romek Kosenkranius on varem öelnud, et Pärnus võiks võimul olla IRLi, sotside, Reformierakonna ja nende valimisliidu koalitsioon. Kivimägi tõdes, et igal valimisliidu liikmel on õigus oma arvamusele, kuid liit tervikuna pole seisukohta kujundanud.



“Ma ei ütle täna veel täpselt, aga ilmselt teeme ühe eitava avalduse ühe erakonna suhtes,” lausus Kivimägi, soovimata teistega nõu pidamata erakonna nime öelda.



Kokkulepe kavandaks ühisosa

Sotside linnapeakandidaat Epp Klooster ütles, et talle teeb selline kutse heameelt. Erakonna juhatus arutab ettepanekut täna, kuid tema enda seisukoht on tervitav.



Nii Kivimägi kui Klooster ei kujutanud täpselt ette koostöö ulatust, mida IRL enne valimisi soovib teha. Praegu võrdlevad erakonnad üksteise programme ja püüavad leida ühisosa, detailsem analüüs on aga tegemata.



Küsimusele, kas sotsid võiksid teha koostööd Keskerakonnaga, kellega ollakse maailmavaateliselt lähedastel seisukohtadel, vastas Klooster: “Kahjuks pole üldse sarnane Keskerakonna poliitiline kultuur. Erakonna juhatus pole seda arutanud, kuid mina Keskerakonnaga koostöövõimalust ei näe.”



Akkermanni sõnade kohaselt ei jõuaks kolmikliit enne valimisi koalitsioonilepinguni, kuid allkirjastada võiks dokumendi, mis sisaldab linnavalitsuse struktuuri, eelarvekärpeid, järgmise aasta eelarve põhimõtteid ja olulisemaid investeeringud. Selleni jõudmine eeldab tema hinnangul vähemalt kolme-nelja kohtumist.



Küsimusele, kuidas ta suhtub Reformierakonna võimuliitu kaasamisse, vastas Akkermann, et ta ei välistaks seda, aga enne valimisi tehti koostöökutse neile, kes ei ole praegu valitsuses. “Pärast sõltub kõik mandaatide arvust. Teiste lisandumine pole välistatud,” sõnas Akkermann.



Akkermann lisas, et tal pole volitusi välistada täielikult Keskerakondagi, sest augustikuu üldkogu hääletas sellise ettepaneku maha.



Viisitamm: ootame valimistulemusi

Keskerakonna Pärnu liider Mart Viisitamm rääkis, et IRL tegeleb inimeste hirmutamisega. “2007. aastal, mil eelarve läks IRLi valearvestuse tõttu 80 miljoni võrra miinusesse, ei juhtunud selliseid asju. Ei juhtu ka 2009. aastal, mil isegi kõige kurjakuulutavamad ennustajad pole sellest numbrist suuremat miinust Pärnule ennustanud,” kõneles Viisitamm.



Viisitamme hinnangul on IRLi sõnumi sisu selles, et Port Artur Grupp üritab enda poole saada sotse, sest IRLi ja Kivimägi valimisliitu võib käsitleda ühtse Port Arturi rusikana. “Maavanem Kivimägil on Kloostrit võimalik mõjutada,” leidis ta.



Viisitamm ütles, et talle meeldib Põhja-Euroopa tava, kus valimiste võitjad alustavad läbirääkimisi teise tulemuse saanud erakonnaga. “Valitsema hakkavad need, kes saavad valijatelt kõige rohkem hääli,” selgitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles