Teet Roosaar: Keskerakond teeb kaarte jagades sohki

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teet Roosaar.
Teet Roosaar. Foto: Urmas Luik

Sel nädalal saab iga Pärnu linnavolikogusse kandideeriv keskerakondlane oma juhilt Mart Viisitammelt sada kaardipakki. Kaartidel on kandidaadid koos mitme erakonna arvates olulise avaliku elu tegelasega, kes ütlevad midagi Keskerakonna kiituseks.


Kaardipaki tagaküljel asuv kiri hoiatab: “Tsitaatides on püütud kasutada antud isikute endi avalikke mõtteid ja lubadusi, samuti on kaardimängu autorid kasutanud fantaasiat ja ettekujutlusvõimet selles osas, mida üks või teine kaardile paigutatud isik võinuks öelda. Ärge pahandage, see on vaid mäng!”



Vaatame, milleni keskerakondlaste fantaasialend on küündinud. “Pärnu ettevõtjad on juba suures osas asunud Keskerakonda toetama, sest siin on koos kõige mõistlikumad inimesed,” väidetakse ettevõtja Margus Kanguri pildiga kaardil. “Lõpuks ometi on mul tekkinud võimekad järeltulijad, kes suudavad linna arendada kadetsejate, kiibitsejate ja kohtuasjade kiuste,” kirjutatakse Oscar Brackmanni kaardil.



Keskerakonda ja Viisitamme on kiitma pandud reformierakondlasest abilinnapea Jane Mets, maavanem Toomas Kivimägi, laulja Chalice, ettevõtja Rein Kilk ja paljud teised. Näitleja Peeter Oja pildi all on tekst: “Ma ausalt öelda ei teagi, miks produtsendid ja toimetajad on lasknud meil “Ärapanijas” nii palju Viisitamme tögada. Aga õnneks polegi mõtlemine meie tööks …”



Teiste seas on kaardipakis minu ja ajakirjanik Ester Vilgatsi kaart. Mina väitvat, et Keskerakond on Pärnus suurim elu edasiviija.



Lugupeetud keskerakondlased, see ei ole naljakas. Te olete nagu lapsed, kes valimiste eel kiitust ootavad, kuid selle nimel valetamist suureks patuks ei pea.



Kaardipaki ümbris võib kaduda, kaarte endid kasutatakse kauem. Ilmselt loodavadki seesuguste asjade väljamõtlejad, et väikeses kirjas hoiatused vajuvad peagi minevikku, kuid esialgu kahtlasena tunduvat põhiteksti hiljem tõe pähe võetakse. Tsiteerides Rein Kilki: “Hiljem ei mäleta keegi, kas tema varastas või temalt varastati, aga midagi seal siiski oli.”



Mul ei ole erakondlikke eelistusi. Ma ei armasta ega vihka ühtegi erakonda, vaid püüan Pärnu poliitikute tegevust kirjeldada. Kindlasti on mul eri inimeste ja tegude suhtes oma arvamus, aga see pole kuidagi seotud mingi maailmavaatega.



Eri poliitikud on mind vahel püüdnud provotseerida lausega “Sa oled X erakonna toetaja”, lootes, et ma selle ümberlükkamiseks neile kasulikult tegutseks. Ma ei allu provokatsioonidele ja oskan ise mõelda.



Mängijad peavad kaartide jagajat usaldama, et see sohki ei teeks. Sohitegija kaotab usaldusväärsuse, mida on peaaegu võimatu tagasi võita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles