Sintlased ootavad rahu majja

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2007. aastal ehitati Sindi linna uus, Veetorni tänav.
2007. aastal ehitati Sindi linna uus, Veetorni tänav. Foto: Urmas Luik

Väikelinnas Sindis on käärinud juba tükk aega, olukord tipnes hiljuti linnapeale umbusalduse avaldamise katse, volikogus linna majandusaasta aruande kinnitamata jätmise ja oponentide poolt oma linnapeakandidaadi seadmisega.


Seni on vaidlus käinud volinike vahel ja volikogus. Valimistulemused näitavad, mida linnarahvas tegelikult arvab.

Sindi linnavolikokku kandideerib neil valimistel juba neljandat korda järjest valimisliit Kodulinn Sindi ühes linnapea Mati Mettusega, neile oponeerib uus valimisliit Uuenev Sindi linnapeakandidaadi Anu Vassvikiga. Taas on oma nimekirjaga väljas Keskerakond.

Valimisliidu Kodulinn Sindi nimekirjast leiab nagu varasemailgi kordadel linna allasutuste juhid, kuid on uusi nimesidki. Kodulinn Sindi on korjanud kolmel viimasel volikogu valimisel enamiku häältest, saades 15 volikogu kohast 10-12 kohta. Nende kõrval on kuni neli kohta suutnud noppida Keskerakond, kellel praegu on Sindi volikogus kolm kohta. Kaks kohta on Res Publical, sealne esinumber Mari Suurväli kandideerib seekord valimisliidu Uuenev Sindi nimekirjas.

Sindi linnavolikokku pürib silmapaistvalt palju Sindi gümnaasiumi õpetajaid. Gümnaasiumi välja töötatud arenduskava nimetada kool Wöhrmanni-nimeliseks takerdus sel talvel volikogu vastuseisu. Samuti volikokku kandideeriv gümnaasiumi direktor Ain Keerup sõnas, et õpetajate aktiivsus ei ole otseselt tingitud Wöhrmannist, vaid soovist haridusküsimustes rohkem kaasa rääkida.

Senistest volinikest on loobunud järgmisesse volikokku kandideerimast tervisekeskuse juhataja Anne Järvsaar, raamatukogu juhataja Ene Michelis ja Mettuse vastu üks umbusalduse algatanuid Mihkel Raju. Järvsaar oli seni Mettuse järel Kodulinn Sindis üks suuremaid häälepüüdjaid.

Mis tehtud?

Sindi linnapea Mati Mettus märkis neljale viimasel aastale tagasi vaadates, et teha jõuti päris palju. Nelja aastaga kokku investeeriti ligi 86 miljonit krooni nii linna enda, Eesti riigilt saadud sihtfinantseeringuks ette nähtud kui Euroopa Liidu raha.

Vee- ja kanalisatsioonitorustikesse investeeriti 37 miljonit krooni, millega rajati uued torustikud linna keskosast kuni Viirani ja uuendati Sindi-Pärnu reovee survetorustiku osa Sindi survepumplast Pärnu jõe vastaskaldani.

Teedesse ja tänavatesse paigutati ligi 16 miljonit krooni. Ehitati välja Veetorni tänav, ühendamaks linna keskosas Paide ja Pärnu maanteed.

Uue asfaltkatte said pea kõik tänavad linna keskosast Viirani, rajati kergliiklustee Paikuse-Sindi piirist Kauri tänavani.

Sindi gümnaasiumi investeeriti 10,5 miljonit krooni, uue välimuse sai kooli võimlaosa, raamatukogu, garderoobid, aknad, paljud klassiruumid, koridorid.

Tänavu renoveeriti täielikult Sindi lasteaed, vahetati välja enamik mööblist ja lähipäevil pannakse paika õueala atraktsioonid. Maksumuseks kujunes ligi kümme miljonit krooni.

Lõpuni on nende aastate jooksul renoveeritud Sindi muuseum ja päevakeskus. Sindi seltsimajas on uuendatud väike saal ja fuajee kogumaksumusega ligi 2,5 miljonit krooni. Linnas mindi üle gaasküttele, selleks investeeris linn koos majavalitsusega 3,1 miljonit krooni.

Järgnevate aastate suurem ettevõtmine on linna katva vee- ja kanalisatsioonivõrgu väljaehitamine ja kogu Sindi-Pärnu reovee survetorustiku uuendamine. Otsused euroraha saamise kohta ja ettevalmistustööd on suuresti tehtud.

“Siia lisanduvad investeeringud linna munitsipaalvarasse, teedesse-tänavatesse, elukeskkonda, linna igapäevamiljöösse. Teha on palju ja samuti on tahtmist palju korda saata, kui vaid raha jätkuks ning meid kõiki kimbutav masu kiiremini taanduks ja alla annaks,” nentis Mettus.

Viimane istung

Praegune Sindi linnavolikogu koosseis koguneb oma viimasele istungile 8. oktoobril hääletama taas majandusaasta aruande kinnitamise üle, nüüd juba kolmandat korda.

Rahandusministeeriumi kohalike omavalitsuste finantsjuhtimise osakonna juhi Sulev Liiviku ütlust mööda on majandusaasta aruande kinnitamisega hilinemist varemgi ette tulnud, kuid kõnealune juhtum, kus seda on tehtud tahtlikult ja sedavõrd kaua, on erakordne.

Aleksander Kask, Keskerakond:

Keskerakonnal on praegu volikogus kolm kohta, me soovime enamat. Arvan, et tuleks seadustada kord, et nimekirja kandidaatide arv ei oleks suurem kohtade arvust volikogus. Volikogu peab otsusteni jõudma istungite saalis ja olema otsustamisel vaba.

Linnaeelarve on linnaelu peegel. Vaadates sellesse, näeb iga elanik, mis linnas tehtud, mis teoksil, kuhu ja kui palju kulub maksumaksja raha. Sellepärast peab eelarve olema maksimaalselt lahti kirjutatud.

On majandussurutise aeg, raha linnakassas napib. Olukord ei parane niipea. Seetõttu tuleb üle vaadata linna arengukava ja investeerida peamiselt omaosaluse tagamiseks investeeringutesse, mis tehakse Euroopa Liidu tõukefondide abiga.

Tööpuudus ei vähene niipea, pigem süveneb. Linn peab võimaldama töötutel tasuliste hädaabitööde tegemist.

Tuleb säilitada need sotsiaalsed toetused, mis linnas kehtivad, ja vajadusel neid laiendada. Mittetöötavatele pensionäridele taotleme ühekordset toetust 500 krooni aastas.

Tuleb parandada tervishoiuteenuste osutamist ja taastada raviprotseduuride osutamine Sindis. Sindi on roheline linn. Me oleme uhked oma parkide ja alleede üle. Need on vanemad Pärnu omadest. Neid tuleb ravida ja noorendada.


Toomas Kuuda, VL Uuenev Sindi:

Valimisliit Uuenev Sindi on moodustatud eesmärgiga anda Sindi linnale uus hoog ja hingamine. Ei saa öelda, et Sindi linnas midagi tehtud pole, kuid võrreldes Sindit naabruses asuvate Paikuse või Tori valla arenguga viimase kümne aasta jooksul, peaks vahe küll kõigile märgatav olema.

Meie valimisliidu tunnuslause on “Meie kodulinn vajab muutusi”. See tähendab värskeid mõtteid, uut energiat ja avatust linnajuhtimises, senisest rohkem tähelepanu pööramist linna väljanägemisele, turvalisusele ja heakorrale ning Sindi kultuuri- ja sotsiaalelu elavdamist. Alles siis saab Sindi maine taas kõrgele tõusta.

Tööpõld Sindis on tõeliselt lai. Ära tuleb teha juba ammu räägitud ja lubatud asjad: korrastada laululava piirkond ja dendropark, ehitada välja tervise- ja kallasrajad, ujumiskohad ja korda teha linnapildis silma riivavad hooned. Väga tähtis on leida lahendus kunagiste vabrikuhoonete ja sinna juurde jääva territooriumi kordategemiseks koostöös nende omanikuga. Sinna tuleks rajada kaasaegne linnakeskus, millest oma funktsionaalsuselt võiks saada tõmbekeskus naabervaldadelegi.

Suurt tähelepanu tuleb pöörata Sindi gümnaasiumi jätkusuutlikkusele, sellel koolil on ülioluline mõju Sindi tulevikule pikas perspektiivis. Uutes elurajoonides vajavad parandamist teed ja tänavavalgustus. Samuti peab korda seadma linnale kuuluvad ühiselamud. Korterelamute seisu ja väljanägemise parandamiseks tuleb linnal aidata kaasa korteriühistute moodustamisele.


Toomas Asi, VL Kodulinn Sindi:

Valimisliit Kodulinn Sindi läheb valimistele juba neljandat korda. Tõsi, mõningate muutustega oma koosseisus. Muudatused toovad kindlasti kaasa uusi mõtteid, see aga on ainult positiivne.

Lõppeva nelja aastaga on tehtud märkimisväärseid investeeringuid infrastruktuuri.

Tuntavalt on paranenud õpi- ja olmetingimused nii lasteaias kui gümnaasiumis.

Järgneval valimisperioodil peab jätkuma infrastruktuuri arendamine

(kergliiklusteed, vee- ja kanalisatsioonitorustikud), kaasates selleks maksimaalselt raha Euroopa Liidu tugifondidest.

Valmis peab olema praeguse majandusolukorraga kaasneda võivate sotsiaalsete vapustuste lahendamiseks.

Tihti antakse erakondade poolt “pimedaid” ja rea omavalitsustele sobimatuid lubadusi. Omamata erakondlikku seatust, üritan vältida või tasakaalustada neid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles