Surju jätkab ilmselt pärast valimisigi Rahvaliidu juhtimisel

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Surjus valmis kooli juurdeehitisena lasteaed.
Surjus valmis kooli juurdeehitisena lasteaed. Foto: Ants Liigus

Surju vallavolikogus üheksa kohta on praegu hõivanud Rahvaliidu esindajad ja nii on see seal vallas varemgi olnud. Kui 2002. aasta kandideeris vaid Rahvaliit ja 2005. aastal lisandus kahe nimega Keskerakond, siis seekord on oodata lausa valimisvõitlust. Tõsi, Rahvaliidu nimekiri on pikem kui konkurentidel kokku.


Suhteliselt väikese rahvaarvuga Surju kuulub Pärnumaal territooriumilt suuremate omavalitsuste hulka.

1991. aastast Surju vallavanem Evi Kukk nentiski, et väikese rahvaarvu, suure territooriumi ja pikkade vahemaade tõttu on valla eelarvemaht väike, kuid kulutused sotsiaalsfääri arendamiseks suured.

Ometi on vallal õnnestunud viimase nelja aastaga rohkesti investeerida: ehitati lasteaed, lõpetati hooldekodu ja tervisekeskuse hoone uuendamine, samuti renoveeriti keskasula veetorustikud ja pumbamaja, Jaamaküla pumbamaja ning uuendati rahvamaja välisseinad ja katus. Hulk raha on mõistetavalt läinud teede korrashoiuks.

“Kordaminekuks võib lugeda sedagi, et viimase nelja aasta jooksul on arenenud külaliikumine ja vallavolikogu koos vallavalitsusega on igati toetanud külaliikumise arengut,” lisas Kukk. “Lähkma ja Saunametsa külaseltsi tegevuse arendamiseks taotleti valla omandisse kunagise Kilingi metskonna hoone, mis anti külaseltsile tasuta kasutada, ja külaselts on taotlenud hoone remondiks raha PRIAst.”

Kohalike inimeste murelapseks on saanud Surju keskasulas asuvad mõisa karjalauda varemed. Näiteks üksikkandidaadina Surju volikokku kandideeriv Olev Oad nimetabki nende kõrvaldamist kõige kiireloomulisemaks asjaks, millega uus volikogu peab tegelema hakkama.

Kukk nimetab probleemi eelseisvatest keerulisimaks, kuna varemete omanik on välismaalane ja vallavalitsusest tähitud kirjadega saadetud ettekirjutused tulevad tagasi, sest omanik on Eestist lahkunud.

Peale selle tuleb uuel volikogu leida raha vee- ja kanalisatsioonisüsteemide, tänavavalgustuse, kergliiklusteede ja külakeskuste tarbeks.

“Töötuse kasvu pidurdamiseks tuleb aidata kaasa ettevõtluse säilitamisele ja selgitada väikeettevõtjatele toetuste saamise võimalusi,” lisas vallavanem.

Kui pikalt Rahvaliidu nimekirjas kandideerinute juhitud vallas tuleb uutel valimistel nimekirju juurde, võib kõrvaltvaatajaile tunduda, et senise olukorraga ei olda rahul.

Kuid ei. “Väga hästi on hakkama saanud,” sõnab Oad, kui temalt senise vallajuhtimise kohta pärida. “Kellelegi kaikaid kodaratesse loopima ma oma kandideerimisega küll ei lähe.”

“Palju on jõutud ära teha,” märgib keskerakondlaste esinumber Taavi Pukk.

Senistel valimistel rahvalt suurima arvu toetushääli kogunud ja taas kord Rahvaliidu nimekirjas kandideeriv Kukk nimetab heaks, et osaleb mitu nimekirja.

“Oleks oodanud, et nooredki oleksid oma nimekirjaga välja tulnud,” lisas ta. “See, et tekkis Rabaküla ja Metsaääre Liit, on üsna loogiline, sest nendes külades on tekkinud uusehituste ja suvilate ümberehitamise tõttu tiheda asustusega alad, mis on toonud kaasa vee- ja kanalisatsiooni-, tänavavalgustus- ning muu sotsiaalsfääri probleemid.”

Taavi Pukk, Keskerakond:
Keskerakond kandideerib kohalike omavalitsuste valimistel, kuna me soovime aktiivselt osaleda valla igakülgses arendamises ja Surju elukeskkonna edendamises.

Meie kandideerimine tähendab tähelepanu pööramist ja huvi tundmist Surju edaspidise käekäigu vastu.

Surjus on juba palju ära tehtud, kuid leian, et uued inimesed volikogus toovad endaga kaasa värske mõtlemise ning suurema teotahte.

See, et eelseisvatel valimistel on Surjus varasemate kordadega rohkem kandidaate, on väga tervitatav. See näitab demokraatia toimimist Surju vallaski.


Andres Koger, VL Rabaküla ja Metsaääre Liit
Rabaküla ja Metsaääre Liit moodustati mõttega, et mida elukesksemad on külad, seda rikkam on vald. Soovime tuua valda uusi mõtteid ja teostusi.

Tuleb kindlasti jätkata vallas juba alustatud ettevõtmistega ja leida võimalusi investeerimiseks uutesse projektidesse Euroopa Liidu abiga.

Külades on tarvis arendada infrastruktuure. Vaja on ehitada kergliiklusteid, tolmuvaba kattega teid ja tänavavalgustust.

Meil on palju suvemaju, mis tasapisi on muutunud aastaringseks elamiseks, aga kus puuduvad vesi ja korralikud ligipääsuteed. Nende tingimuste loomisega kasvataksime kindlasti valla elanike arvu.


Jaanus Männik, Rahvaliit
Surju vallavolikogu ja vallavalitsus on olnud pikka aega stabiilse koosseisuga. Mille muu kui asjatundliku, mõistliku ja säästliku vallaelu korraldamisega on valijad seda võimaldanud. Hea on viimasest vallalehest lugeda kõigi konkurentnimekirjade tunnustust senisele vallavalitsusele ja -volikogule. Seetõttu kandideerib meie nimekirjas uuesti kogu senine volikogu koosseis.

Nimekirjas on esindatud valla kõik peamised valdkonnad: põhikool, hooldekodu, ettevõtlus tugeva põllumajandusettevõtte OÜ Surju PM juhtide kaudu, talunikud, valla hiigelmõõtmetes metsandus, külaseltsid, noored pered.

25aastase staažiga vallakodanikuna olen mina kohaliku volikogu kandidaatide nimekirjas esimest korda.


Evi Kukk, vallavanem, Rahvaliit:
Olen vallavanem 1991. aastast. Kohalike omavalitsuste valimistel kandideerin Rahvaliidu nimekirjas vallavolikogu liikmeks. Erilist soovi vallavanemana jätkata ei ole. Kui raskes majanduslikus olukorras on vajadus kogemustega vallavanema järele, kaalun oma otsust väga põhjalikult.

Uuel volikogul tuleb varasemast kitsama eelarvega säilitada avalike teenuste kvaliteet, tagada valla hallatavate asutuste normaalne töö ja teha investeeringuid. Kindlasti peaks suuremat tähelepanu pöörama noorte ajaveetmise võimaluste parandamisele ning investeeringuid vajavad vee- ja kanalisatsioonisüsteemid, tänavavalgustus, kergliiklusteed ja külakeskused.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles