Juhtkiri: Ebaõnnestunud debatt

Kaupo Meiel
, arvamustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees

Eesti Rahvusringhäälingu kolmapäevane valimisdebatt, mis läks otse-eetrisse Pärnu kontserdimajast, kujunes pehmelt öelda pettumuseks. Pärnu linna esindasid kaks (pool)pärnakat: Annely Akkermann IRList ja sots Jüri Tamm ning Pärnumaad, Eesti suurimat maakonda, Vello Tiidermann Saugast, Andres Sõnajalg Vändra vallast ja Hillar Kohv Torist. Ja kõik.


Kuid, olgem ausad, Lääne maakonnast ei saanud sellesse olulisse telesaatesse keegi. Suurparteide esindajad, kes debatile vaba pääsu said, keskendusid ikka sellele linnale, kus nemad kandideerivad. Nii kuulsidki pärnakad eelkõige Kuressaares ning Saare maakonnas paiknevas Kihelkonnas toimuvast, mitte Pärnumaa elust. Läänemaalastel puudus ilmselt vähimgi mõte saadet vaadata.



Oleks tegu eraalgatusega, võiks mõndagi andeks anda, kuid rahvusringhäälingu tänavune debatisüsteem on küll ebaõnnestunud. Tulutult on püütud hõlmata hõlmamatut.



Muidugi ei mahu kõik erakonnad ega valimisliidud eetrisse, kuid kui maakond tervikuna jääb esindamata, on see suur möödalaskmine.



Saatejuhtide Andres Kuuse ja Lauri Hussari pettumus selles, et linnapea Mart Viisitamm saatesse ei tulnud, kumas läbi kogu debati, mistõttu varjutas nende hoolimatus saate. See oli kõige halvemas mõttes pealinnakeskne lähenemine: Pärnumaa ja millegipärast Lääne-, Saare- ja Hiiumaagi on eelkõige Viisitamm. Kui teda kohal pole, ei oma tähtsust, kas Kaismaga ühineb Vändra vald või alev.



Saate algul lubatud teravust ega tempot saate kestel ette ei tulnud. Lõppeks ei tehta valimisdebatte ringhäälingu töötajaile ega nõukogule, vaid ikka valijaile.



Pärnakail, kellele teledebatt midagi ei andnud, soovitame tuleval kolmapäeval kell 15 minna hoopis Sütevaka humanitaargümnaasiumi, kus toimub Pärnu linnapea kandidaatide debatt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles