Eliisabeti kirik sai kolmanda oreli

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik

“Sel nädalal paigaldatakse kirkusse kolmandat orelit, kuigi teine orel on veel pooleli - see valmib järgmisel aastal,” nentis Pärnu Eliisabeti kiriku organist ja Pärnu muusikakooli oreliõpetaja Jaanus Torrim.


Kogudus suhtus soosivalt Torrimi (vasakul) mõttesse rajada kirikusse oreliklass. See paikneb kiriku kolmanda korruse kaminasaalis. Orelimeistrid isa ja poeg Hardo (paremal) ja Hollan Kriisa on kolm päeva orelit üles pannud ning uuel nädalal võib sellel juba mängida.



Pilli on valmistanud Ida-Saksamaa orelifirma Eule 1960ndatel. See saabus Pärnusse Rootsist kingitusena koguduselt, kes vahetas oma vana oreli uue vastu. Tegu on mehaanilise vileoreliga, millel on kaheksa registrit, kaks manuaali ja pedaal.



 “Saime ühe harjutuspaiga juurde. Pill on ideaalne noorte õpetamiseks ja harjutamiseks,” rääkis Torrim, kel Pärnu muusikakoolis on tänavu seitse oreliõpilast vanuses 12-17 aastat. “Kontserdisaali orelit saame kasutada heal juhul kord nädalas ja oreliklassi muusikakoolis pole, kuigi see algul sinna planeeriti.”



Nii kujuneski, et põhiline pilliõpe toimub Eliisabeti kirikus. Eesti muusikakoolidest on Pärnul suurim oreliklass, seepärast tunnetab Torrim oma rolli kodumaise orelikultuuri jätkamises. Tema andmeil pole muusikaakadeemia oreli erialale viimastel aastatel astunud ühtki noort.



Pärnu muusikakooli oreliõpilastel on kahel viimasel aastal hästi läinud. Torrimi õpilane Erich Loob võitis ülemöödunud aastal Eesti laste orelikonkursil Narvas grand prix’. Tänavu pälvis Loob Jõhvis rahvusvahelisel laste orelikonkursil teise ja Aita-Liis Torrim kolmanda koha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles