Lahkus Aksel Randmer

Enn Hallik
, sporditoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
86. eluaastal lahkus igaviku teele Aksel Randmer, Eesti paljudele spordisõpradele ja ennekõike pärnakatele üle poole sajandi oma tagasihoidliku loomu ja rohkete tegudega eeskujuks olnud mees.
86. eluaastal lahkus igaviku teele Aksel Randmer, Eesti paljudele spordisõpradele ja ennekõike pärnakatele üle poole sajandi oma tagasihoidliku loomu ja rohkete tegudega eeskujuks olnud mees. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Reedel lahkus 86. eluaastal igaviku teele Aksel Randmer, Eesti paljudele spordisõpradele ja ennekõike pärnakatele üle poole sajandi oma tagasihoidliku loomu ja rohkete tegudega eeskujuks olnud mees.


Randmeri kaks suurt tegevussuunda olid vibulaskmine ja fotograafia. Just teda, 1960. aastal Lvovist kolm esimest võistlusvibu toonut, loetakse selle hiljem korduvalt olümpiamängudele jõudnud, MMidelt ja EMidelt medaleid toonud spordiala isaks Eestis. Randmergi sai vibulaskmises meistersportlaseks, oli aastail 1962-76 Eesti vibuspordiföderatsiooni esimees ja 1977-90 aseesimees, tema kui treeneri käe alt kasvasid teiste seas tipplaskuriks Eve Suits ja Mati Vaikjärv.



Pilte, eriti spordist, hakkas Randmerilt ilmuma Spordilehe esimesest numbrist 1957. aastal. Ta tegi neid palju, häid ja usinalt kõigile Eesti spordiväljaannetele ning kodulinna ajalehele kuni digifotograafia tuleku ja tervise kehvenemiseni. Tema filmirullidel, mida oleks lausa hädavajalik uurida, on talletatud palju muudki kui Pärnu viimase poolsajandi spordiajalugu.



Randmer, kogult suur, aga hingelt tagasihoidlik ja leebe inimene, ei jäänud oma tegude eest tunnustuseta. 1971. aastast oli ta ENSV teeneline treener, 1996. aastal pälvis Pärnu Postimehelt pika ja viljaka fotograafitöö eest Jannseni-konkursi eripreemia, 1998. aastast kandis elutöö tunnustusena Pärnu kõrgeimat autasu - vapimärki.



Aksel Randmer sängitatakse Pärnu Metsakalmistule reedel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles