Liiga vähe hääli saanud kandidaat esitas valimiskomisjonile kaebuse

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimisurn.
Valimisurn. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Pärnu maakonna valimiskomisjonile laekus eile Audru vallas Sotsiaaldemokraatliku Erakonna nimekirjas kandideerinult ja valimistel vaatlejana osalenult kaebus, mille kohaselt oleks ta pidanud saama rohkem hääli. Samuti kaebas kandidaat selle üle, et tal ei võimaldatud allkirjastada jaoskonnakomisjoni hääletamistulemuste protokolli.


Heiki Merirand, kes kandideeris Audru vallas Sotsiaaldemokraatliku Erakonna nimekirjas ja osales ühtlasi valimistel vaatlejana, avaldas rahulolematust, et tal ei võimaldatud allkirjastada jaoskonnakomisjoni hääletamistulemuste protokolli. Samuti oleks ta pidanud enda sõnul saama valimistel rohkem hääli, sest oli teinud aktiivselt valimiskampaaniat, teatas Pärnu maakonna valimiskomisjoni esimees Rita Kosenkranius.

Peale eeltoodu puudus kaebuse esitaja väitel häälte lugemisel hääletamissedelite hulgas tema enda käega täidetud hääletamissedel.

Pärnu maakonna valimiskomisjon märkis oma otsuses, et vabariigi valimiskomisjoni määruse kohaselt kirjutab hääletamistulemuste protokolli vastavasse lahtrisse nime ja allkirja komisjoni esimees. Vaatlejale seda õigust antud ei ole.

Kaebaja väide, et ta oleks pidanud saama rohkem hääli, on valimiskomisjoni hinnangul paljasõnaline. “Hääletamise salajasuse põhimõttest tulenevalt ei saa keegi tõendada, et ta on kindlalt hääletanud ühe või teise kandidaadi poolt või et teatud arv valijaid on hääletanud tema poolt,” märkis Kosenkranius.

Pärnu maakonna valimiskomisjoni teatel ei nähtu hääletamistulemuste protokollidest, et neis esineks ebatäpsusi sedelite arvestuses, seega ei ole võimalik häälte kadumine Audru vallas.

Pärnu maakonna valimiskomisjon otsustas jätta kaebuse rahuldamata.

Kaebuse esitaja maakonna valimiskomisjoni otsusega ei nõustunud ja esitas kaebuse vabariigi valimiskomisjonile.

Merirand on enda sõnutsi kindel, et osa hääli läks Audru vallas kaduma. “Mina hääletasin Lindi valimisjaoskonnas ja küsisin enne oma sedeli hääletuskasti laskmist valimisjaoskonna töötajalt, kas sedelile kirjutatud number on üheselt loetav. Sain jaatava vastuse. Häälte ülelugemisel minu sedelit ei olnud,” väitis Merirand.

Merirand arvas, et hääled läksid kaduma seetõttu, et Audrus ei suudetud hääletamistulemusi poolteise tunni jooksul kinnitada ja kohalik valimiskomisjon rikkus protseduurireegleid. “Valimiskomisjoni liikmed läksid koos kõigi materjalidega häältelugemise ruumist välja,” seletas Merirand.

Meriranna sõnutsi on tema eesmärk, et vabariigi valimiskomisjon asendab sotside nimekirjas Audru volikogusse pääsenud Anu Kurmi temaga.

Kui vabariigi valimiskomisjon Merirannale meelepärast otsust ei tee, lubas ta õiguse saamiseks kaevata juhtunu riigikohtusse.

Heiki Merirand kogus valimistel Audru vallas 31 häält.

Audru vallas kandideerinud viiest Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esindajast pääses ainsana volikogusse Anu Kurm, kes kogus 70 häält. Teise tulemuse sai 51 häälega Ülle Runnel. Meriranna tulemus oli kolmas.

Audru vallas käis valimas 2207 inimest.

Audru vallavolikogus on 17 kohta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles