Remondijärg hakkab jõudma Vanalinna koolini

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Vanalinna põhikooli direktor Jaan Viertek on juba mitu aastat oodanud ajaloolise koolimaja renoveerimist.
Pärnu Vanalinna põhikooli direktor Jaan Viertek on juba mitu aastat oodanud ajaloolise koolimaja renoveerimist. Foto: Urmas Luik

Pärnu Vanalinna põhikooli direktor Jaan Viertek sõnas, et mitu aastat Pärnu koolimajade seas teise või kolmandana oma renoveerimisjärge oodanud Vanalinna kool on nüüd järjekorras esimene.


"Pärnu Koolide Sihtasutuse soov on järgmisena remontida Vanalinna põhikool," kinnitas sihtasutuse jurist Tõnis Rebbas. Samal ajal on lõpusirgel Ülejõe ja Hansagümnaasiumi uueks tegemine.



Keeruline objekt


Vanalinna põhikooli renoveerimiseks on sihtasutus välja kuulutanud projekteerimiskonkursi, mis lõpeb 27. oktoobril. Projekt peab valmis saama tulevaks kevadeks.



"Projekteerija ülesanne on ühtlasi objekti eeldatava maksumuse hindamine," lisas Rebbas.



Vanalinna põhikooli renoveerimist peab Rebbas mitmes mõttes keerulisemaks ja raskemaks objektiks kui gümnaasiumide uuendamist.



"Kõigepealt on Vanalinna kooli puhul tegu vana ja väärika arhitektuuriga, nii hoonete ansamblisse kuuluv võimla oma keldris asuva arhiiviga kui koolimaja ise on arhitektuuriväärtusena riikliku kaitse all," rääkis Rebbas. "See esitab hoonete uueks ehitamisele hoopis rangemad nõudmised ja muudab töö kallimaks, kui tavaremont seda eeldaks."



Rebbas rõhutas, et muinsuskaitseseadusest lähtuvalt oli muinsuskaitseinspektoritega vaja kooskõlastada projekteerimistingimused ja renoveerimistöögi hakkab käima muinsuskaitse järelevalve all.



Samal ajal on Pärnu Koolide Sihtasutusel muinsuskaitsealuse objekti renoveerimise kogemus olemas, sest arhitektuurimälestis on Hansagümnaasiumi hoonegi, kuid Vanalinna kooli hoonekompleks on Rebbase hinnangul muinsuskaitseliselt nõudlikum objekt.



Vanalinna põhikooli maja valmis aastail 1900-1902 tütarlaste gümnaasiumi tarvis.



Kooli võimla ehitati Pärnu muldkindlustuse Jupiteri bastioni püssirohukeldri pealsest ehitusest ümber aastatel 1906-1907. Võimla kujundati ümberehituse käigus koolihoonega samas stiilis, moodustus arhitektuurne tervik.



Võimla on endiselt küsimärk


Seni on Vanalinna põhikooli võimla pärisperemees Pärnu spordikool, siiski toimuvad seal oma õpilaste võimlemistunnidki. Koolile on samuti kasutada antud võimlaalune vana püssirohukelder koos ruumidega, kust mullu kolis Rakverre maa-arhiiv.



"Mulle on üle antud 16. jaanuarist arhiiviruumide kasutamise õigus," tunnistas koolidirektor Viertek, loetledes rea tegevusi, mida tühjaks jäänud ruumid koolile on juba võimaldanud: tasandusklass, abiõpperühm, koduõpe ...



"Võimla tervenisti kooli käsutusse andmisest pole mulle veel selget sõna saadetud, kuigi taotluse oleme linnavarakomisjonile teinud," lisas direktor.



Koolide sihtasutuse juristi Rebbase sõnade järgi on juhatus võtnud vastu otsuse taotleda võimlahoonegi endale, et taastada hoonekompleks ajaloolise tervikuna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles