Paikuse koolisöökla hõrgutisi naudivad peagi tuhanded

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paikuse koolisöökla peakokk Tiia Klein (vasakult) ja kokk Sirje Eliste.
Paikuse koolisöökla peakokk Tiia Klein (vasakult) ja kokk Sirje Eliste. Foto: Urmas Luik

Tänavu taas Tallinna toidumessil peetud konkursi “Parim koolisöökla” finaalvõistlusele valitud Paikuse põhikooli söökla menüü populaarseim roog – leivakreem – jõuab peagi teisteski koolisööklates õpilaste toidulauale.


Juba kolmas aasta konkursil osalenud ja finaali jõudnud Paikuse koolisöökla peakokk Tiia Klein oli võistlustega rahul: kuigi esikoht läks Kivi-Vigala põhikooli, on võistluste tase aasta-aastalt tõusnud ja ideid aina koguneb. Peale selle sai hulgipakkujailt kaubainfot ja soodsaid tootepakkumisi.



Paikuse koolisöökla kokad Klein ja Sirje Eliste valmistasid võistlustööna loomalihaga borši, sealihaga pilafi ja magustoiduks leiva-astelpajukreemi vahukoorega, kaunistuseks terved astelpajumarjad. Kleini ja Eliste tehtud tervislik ja maitsev leivakreem leidis kolleegide seas suurt tunnustust.


Kleini ütlust mööda saavad nende kooli lapsed peagi osa teiste koolisööklate parimatest paladest. Nii on neil lootust maiustada jogurtivahuga ja menüüsse tuleb kamavaht kohupiimapastaga – mõlemad konkursilt saadud retsepti järgi.



Paikuse kooli söökla on aastaid pakkunud lastele võimalikult tervislikku ja mitmekülgset toitu. Nii näiteks ei kasutata majoneesi ja ketšupit, külmad kastmed on maitsestamata jogurtist ja hapukoorest, millele lisatakse värsket maitserohelist. Iga päev on laual piim ja keefir, sageli toores köögivili ja puuviljad.



“Koolitoit ei pea olema üksluine ja maitsetu, vaja on loovust ja napi raha eestki saab maitsva ning tervisliku toidu,” ütles Klein.



“Parima koolisöökla” konkurss toimus kolmes voorus. Esimeses voorus pidid koolisööklad esitama oma koolilõuna menüüd ja täitma kooli puudutava küsimustiku. Teise vooru käigus analüüsis toitumisspetsialistidest koosnev žürii menüüde toitaine- ja energiasisaldust ning külastas sööklaid kohapeal. Kolmas oli Tallinna toidumessi raames korraldatud finaalvoor.



“Parima koolisöökla” konkurssi korraldab tervise arengu instituut ja see toimus tänavu neljandat korda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles