Kokanduskirg sunnib aina uusi retsepte välja mõtlema

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jäätis Domino küpsistega.
Jäätis Domino küpsistega. Foto: Urmas Luik

"Ma kohe pean iga päev küpsetama," tunnistas 24aastane pärnakas Ragne Värk, kes sadade kandideerijate seast pääses Eesti parima kodukoka konkursi finaali.


Huvi söögitegemise vastu on Ragnet saatnud lapseeast. Keskkooli ajal ta kaalus isegi kokaks õppimist, kuid lõpuks tegi valiku ikkagi kõrgkooli kasuks. Nii ta Tallinnast Pärnu kolledžisse turismi eriala õppima sattuski ja suvepealinna jäi.

Ega Ragne tagantjärele kahetsegi, et kokana leiba ei teeni. Siis peaks ju retsepte järgima, aga temale meeldib mängida ja iga päev üha uusi toite välja mõelda-katsetada. "Mitte ühtegi retsepti ei ole, mida ma üks ühele kasutusele võtaks, ma kohe pean ise seal midagi muutma või lisama," tõdes ta.

Praegu, kui Ragne on lapsega kodune, tavatseb ta ilusate ilmadega paar-kolm tundi linnas jalutada. Siis ongi hea mõelda ja retsepte välja nuputada. Mõnus on fantaasial lennata lasta näiteks turul. "Mulle tohutult meeldib suvel turul käia, nii palju on huvitavat ja värsket toorainet," rääkis ta. "Käid ja mõtled, mis millega kokku sobiks."

Samuti armastab kodukokk ideede jahil väljas söömas käia. Lemmikuteks on Pärnus saanud Si-Si pastaroad, samuti Piccadilly kohviku juustukook. Ragne ei eita, et on söögikohtades meeldima hakanud toitude retsepte küsinud, neid kodus järele teinud ja loomulikult täiustanud. Tõsi, vahel läheb mõni toit untsu, aga katki asi ei jää. "Siis nokitsen retsepti kallal, kuni toit korralikult välja tuleb. Lõpetan siis, kui tulemusega rahule jään," rõhutab ta.  

Konkursid


Ragne pole kade oma teadmisi ja retsepte jagama. Kulinaarsetest katsetustest kirjutab ta oma blogis http://kokkama.blogspot.com/. Sinna riputab ta retseptid, mida lugejatele soovitab. Päevas külastab Ragne ajaveebi 700-800 huvilist, kui lisandub uus retsept, hüppab üles külastajate arvgi.  

Samuti saadab Ragne oma retsepte kõikvõimalikele kokanduskonkurssidele. Ta pakub, et on aastate jooksul osalenud ja auhinna saanud 10-15 konkursil. Kui mõni säärane võistlus välja kuulutatakse, muutub Ragne telefon punaseks sugulaste ja tuttavate helistamisest ning soovitustest, milline neile maitsenud retsept konkursile saata.

Nii oli ka ajakirja Oma Maitse välja kuulutatud "Kodukokk 2009" võistlusega. Ragnet utsitasid sellest osa võtma nii ema, mehe ema kui sõbrannadki. Sel konkursil selgub Eesti parim harrastuskokk, kes autasuks lendab kokanduskursustele otse maailma gurmeekesku-sesse Pariisi. Finaal toimub 14. novembril.

Aasta poeleivata

Ragne kirg on küpsetamine ja nii ongi ahi töös iga päev. Kaks korda nädalas küpsetab ta kindlasti leiba. Aasta eest käis ta leivategemise koolitusel ja novembris saabki täis aastaring, kui pere pole kordagi poeleiba ostnud.

Leivateoski on Ragne avastanud tohutu laia mängumaa ja segab tainasse huvitavaid lisandeid, milleni tavalise kodukoka fantaasia ei lenda. Näiteks on ta teinud banaani või iiristega leiba. Jõululeiba paneb aga kuivatatud puuvilju, Amaretto likööri, Tõmmu komme, halvaad, martsipani ja piparkoogimaitseainet. Viimane katsetus oli aga hapukapsa ja keedumunaga.

Küll hoiatab Ragne, et kõikvõimalike lisanditega peab ettevaatlik olema, sest liialdamine muudab taina nätskeks. Selles veendus ta ananassi ja sinihallitusjuustuga leiba küpsetades. Esimesel korral lisas ta ananassi laia käega ja tulemus jäigi nätske. Teisel korral sai ananassi kolm korda vähem pandud ja tulemus igati kiiduväärt. "Nii mõnus pitsa maitse on sellel leival!" õhkab Ragne toda leivategu meenutades.

Huvitava leiva saab kuivatatud ürtidega. Kindlasti tuleb neid esmalt juuretises leotada ja pärast tainale lisada, nii annavad ürdid oma maitse välja.

Argiõhtuks


Loomulikult ei saa parimaks kodukokaks kandideerija käest küsimata jätta soovitusi argiõhtute kiirete ja lihtsate roogade valmistamiseks.

Säärasel puhul soovitab Ragne teha näiteks pelmeenivormi. Pelmeenid laduda ahjuvormi põhja, peale kergelt praetud paprika, suvikõrvits ja sibul. Seejärel juustu-piimaseguga üle valada, maitsestada soola-pipraga ning umbes pooleks tunniks ahju.

Kiiresti saab väga hea roa, kui võtta pakisupp, segada see poole klaasi veega ja valada keedetud makaronidele. "Olen teinud nii juustusupiga ja tuleb selline mõnus kreemjas pasta," rääkis Ragne.  

"Meeletult hea ja lihtne roog on aurutatud lõhe," pakkus Ragne. Hommikul võib kala soola, pipra ja sidruniga maitsestada ning majoneesi, hapukoore ja tilliga määrida. Õhtul panna 15 minutiks aurutajasse ja ülimaitsev roog ongi valmis.

Odav, lihtne ja maitsev toit on hapukapsapada ja püreesuppki. Kel huvi, leiab retseptid Ragne blogist.

RETSEPTID:

Juustukook Merevaiguga


Põhi: 4 dl jahu, 3 sl suhkrut, 1 tl küpsetuspulbrit, näpuotsatäis soola, 165 g võid, 3 sl vett.

Täidis: 1 tl vanillsuhkrut, 1,5 dl suhkrut, 2 spl kartulitärklist, 400 g Merevaigu naturaalset sulatatud juustu, 4 muna, 1 sl sidrunist pressitud mahla.

Põhja valmistamiseks vala kokku kuivained, lisa või ja näpi purutaoliseks massiks. Lisa vesi ning sega ühtlaseks tainaks. Täidise valmistamiseks sega omavahel suhkur, vanillsuhkur ja kartulitärklis, lisa sulatatud juust ja sega korralikult. Lõpuks lisa munad ning maitsesta vähese sidrunist pressitud mahlaga. Vooderda tainaga ümmarguse koogivormi põhi ja ääred. Vala tainale täidis ja küpseta 175kraadises kuumuses umbes 45 minutit.

Juustusarvekesed

4 dl nisujahu, 2+2 dl riivitud juustu, 2 tl küpsetuspulbrit, 0,5 tl soola, 50 g margariini, 2 dl hapukoort, katteks muna ja seesamiseemneid.

Sega kokku jahu, kaks detsiliitrit riivitud juustu, küpsetuspulber ja sool. Näpi hulka pehme margariin, lisa hapukoor ja sega ühtlaseks. Rulli tainas õhukeseks rattaks või piklikuks ribaks. Lõika tainast kaheksa kuni 12 kolmnurka. Pane iga kolmnurga keskele natuke riivitud juustu ja keera sarvekeseks, alustades laiemast servast. Tõsta plaadile küpsetuspaberi peale ja määri munaga. Raputa peale seesamiseemneid. Kuumuta ahi 225 kraadini ja küpseta 10-15 minutit.

Jäätis Domino küpsistega

6 dl 35%-list rõõska koort, purk suhkruga kondenspiima ja 175 g Domino küpsiseid.

Vahusta vahukoor, kuni moodustuvad pehmed tipud. Lisa kondenspiim ja vahusta veel veidi, kuniks kõik ilusasti seguneb. Lisa peeneks hakitud küpsised (või ükskõik milline meelepärane lisand) ja sega kõik korralikult lusikaga läbi. Kalla segu sügavkülma minevasse anumasse ning külmuta viis-kuus tundi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles