Kuidas prügikasti aeglasemalt täita?

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Käimasoleval jäätmetekke vähendamise nädalal kostab mitmest kanalist südametunnistusele koputamisi, et me järjest vähem asju prügimäele saadaks.


Ilmselt soovib enamik inimesi, et kodused prügikastid aeglasemalt täituksid - ühed mõtlevad nõnda looduse, teised oma rahakoti sisu säästmisele.



Tundub uskumatu, aga Eestis tekib kodudes elaniku kohta aastas ligi 300 kilo jäätmeid.



Jäätmetekke vähendamise nädalat vedav keskkonnaministeerium jagab oma kodulehel nõuandeid, kuidas kodust prügihulka vähendada, samuti leiab sealt hulga viiteid samal teemal nippe jagavatele kodulehtedele.



Esmane soovitus on vältida pakendeid. See, et poodi tasub mina oma kotiga, on kõigile pähe kulunud, ometi alatasa ununev tarkus. Nii võikski ükskord mitu kotti kokku voltida ja käekotti, jopetaskusse või auto kindalaekasse ootele panna.



Samuti tasub poes vältida ostude kilekottidesse pakendamist. Näiteks pole keelatud kaalutud puu- ja juurviljad samasse kilekotti panna ja mitu hinnasilti ühele kotile kleepida. Kapsale, melonile või banaanikobarale saab hinnalipiku niisama peale kleepida.



Jogurtipakist toidumaja


Kui kott ununeb, on kauba koju viimiseks hea kasutada pappkaste, mida mõni pood klientidele tasuta pakub. Kodus võib neid kaste kasutada köögiviljade ja talvel suvekingade hoidmiseks. Kel vähegi viitsimist, meisterdab laste rõõmuks suuremast pappkastist nukumaja või auto. Kulunud kasti saab põletada või pakendikonteinerisse viia.



Muidki kaubaga saadud pakendeid kõlbab uuele ringile saata. Kulunud kilekott sobib prügikotiks. Kilest piimapakid võib anda vanaemale, kes neist jõulukingiks vannituppa vaiba heegeldab. Plastkarpe tasub koguda kevadel taimede ettekasvatamiseks ja suveks marjade ja toormoosi sügavkülmutamiseks. Tetrapakendeist saab talveks lindudele söögimaja lõigata.



Plastpudeleid ei kogune palju, kui pudelivee asemel kraanivett juua. Pärnus ei sisalda kraanivesi tervisele ohtlikke ühendeid. Kui kraanivee maitse ei meeldi, võib selle läbi filterkannu lasta.



Keda segavad postkastidesse potsatavad reklaamid, saab oma postkastile Eesti Postist tellida reklaamist keeldumise kleepsu. Paljud firmad pakuvad paberarve asemel e-arvet.



Kasutult seisvad asjad võib tuttavatele-naabritele jagada, samuti leiab internetist müügikeskkondi, mille vahendusel need maha müüa.



Hea koht mööbli, lapsevankrite, spordivahendite, nõude ja muu äraandmiseks on äsja Pärnus Kesklinna silla juures kunagise Hinnapommi ruumes avatud Ringluspood. Kantud rõivad võib pakkida kilekotti ja viia näiteks Humanasse vastavasse kasti.



Sooda puhastab


Puhastusvahendite pudelite varu maksab samuti kriitilise pilguga üle vaadata, tihti aitavad hoopis sooda ja äädikas. Söögisooda puhastab nii keemiliselt (lahustab rasva) kui mehaaniliselt (küürib), eemaldab lõhnu, poleerib ja eemaldab pindadelt plekke.



Äädikalahus muudab aknad ja metallpinnad läikivaks, eemaldab hallitust ja kopitanud lõhnu, plekke, rasva ja puhastab kohvimasina ja veekeedukannu lubjajääkidest. Koristamiseks sobib lahus, kus liitrile veele lisatud pool klaasi viieprotsendist äädikat.



Kõiki pindu (aknaid sealhulgas) puhastab veega tugevasti lahjendatud nõudepesuvahend, mille kasutamise hõlbustamiseks võib kallata pihustiga pudelisse.



Väga oluline on siin kiire loputamine, sest kui lahus jõuab enne mahaloputamist kuivada, moodustub pinnale raskesti eemaldatav kile. Nippe selle kohta, mida veel toidukapist koristamisel appi võtta, leiab toidutare.ee lehelt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles