Suurõppus testis kaitseliitlaste vastupidavust ja oskusi

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseliitlased õppuse lõpurivistusel.
Kaitseliitlased õppuse lõpurivistusel. Foto: Kaitseliit

Pühapäeval lõpetati Kaitseliidu õppus „Orkaan 4“ Pärnumaal Tammuru lähistel osa võtnud üksuste koondrivistusega, kolmepäevasel suurõppusel osales kokku 587 kaitseliitlast erinevatest Kaitseliidu malevatest.


Õppusel harjutasid Kaitseliidu lahingüksused, sisekaitseüksused ja võitlusgrupid oma ettenähtud tegevuse põhielemente. Allüksuste juures viibinud hindajad jälgisid nii allüksuste juhtide kui reakoosseisu tegevust ja õppusejärgselt valmiva hinnangu alusel saavad pealikud kavandada oma allüksuste väljaõpet tulevikus, teatas Kaitseliidu Pärnumaa maleva propagandapealik Erik Reinhold.



Õppust külastanud Kaitseliidu ülem, kolonelleitnant Raivo Lumiste pidas õppuse olulisemateks aspektideks kõrget organiseerituse taset, mida nii suuremahulise õppuse ladus korraldamine ja läbiviimine nõuab, raskeid maastiku- ja ilmastikuolusid, mis panid proovile vabatahtlike üksuste moraali ja motivatsiooni ning kõrget tegevuse intensiivsust, mida tingis paljude erinevate tegevuselementide harjutamine suhteliselt lühikese tegevusaja sees.



Lisaks puhtalt sõjalise väljaõppe küsimuste edukale lahendamisele tuleb õppuse eduks pidada ka selle motiveerivat külge. „Sellised suurõppused on ka võimaluseks igale osalevale kaitseliitlasele oma silmaga näha ja veenduda kui suure ja teovõimsa organisatsiooni liikmed nad tegelikult on. Kaitseliidus tavapäraste rühma- ja kompanii õppustel nii võimsat pilti ju ei näe,“ märkis kolonelleitnant Lumiste.



Õppuse juht, Kaitseliidu Pärnumaa maleva pealik major Mehis Born tänas kõiki osalenud kaitseliitlasi ning õppust korraldanud ja taganud meeskondi tubli soorituse eest. „Põhjalikum analüüs tulemustest valmib uue aasta alguses, aga esmamulje alusel on õppus igati õnnestunud. Kõik kavandatud tegevused said läbi viidud ja kaitseliitlased pidasid vaatamata märjale ja raskestiläbitavale maastikule hästi vastu ning täitsid oma ülesanded hästi,“ ütles malevapealik kokkuvõtteks.



Pärast õppuse maastiku korrastamist ja tegevusalade mahajätmist liikusid üksused pühapäeva pealelõunal tagasi oma kodumalevatesse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles