Lumefreesiga läheb rookimine libedalt

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Murutraktori ette saab panna kas lumesaha või- freesi.
Murutraktori ette saab panna kas lumesaha või- freesi. Foto: Urmas Luik

Lumelabidad on kuurinurkadest välja otsitud ja tööd neile jätkub. Kel aga kodus lumi juba otseses mõttes üle pea hakkab kasvama, võib abi otsida võimsamatest lumetõrjumiseks mõeldud masinatest.


Pärnus Forali poes on müügil lumefreesid, murutraktori külge monteeritavad freesid ja sahad. Äsja sadanud lumepihust saab jagu ka lehepuhuriga.



Lumefrees on väike ja visa


Forali kaupluse juhataja Andres Karu käivitab kõige väiksema lumefreesi ja sõidab erilise vaevata sisse teeraja umbes 30sentimeetrise lumekihiga kaetud muruplatsile, uhke lumejuga taevasse lendamas. „Kes selle investeeringu on teinud, need kiidavad väga,” ütles Karu. „Töö läheb ikka tunduvalt kergemini kui labidaga sebides.”



Lumefreesid on Karu jutu järgi mõeldud just koduseks kasutamiseks, hoovide, garaaþiesiste platside ja kõnniteede puhastamiseks. Masina saha sees ringleb spiraalne hambuline frees, mis saeb peeneks isegi jäise või lörtsise lume ning lennutab selle puhuritoru kaudu eemale. Lund saab puhurist suunata igasse ilmakaarde ja nii kaugele kui vaja.



Kõige lihtsamini tuleb frees toime kerge ja kuiva lumega, aga juhataja sõnutsi pole mingit probleemi vesise ja raske lumegagi, tuleb vaid rahulikus tempos töötada.



Foralis on müügil mitu lumefreesi mudelit, erinevused seisnevad mootori võimsuses, mis ulatub viiest 11 hobujõuni, ja esiosa laiuses (60-76 sentimeetrit). Roomikutega frees on kasulik siis, kui teeolud on rasked ja töötegijal pole jõudu masinat tõsta, lint läheb sujuvamalt takistustest üle.



Freesi sahaosa kõrgus on 50-60 sentimeetrit, aga meetrikõrgust hange rünnateski ei juhtu midagi, tuleb ainult hoogu maha võtta, kuni masin suurema lumekogusega hakkama saab. Metsateel võib saha veidi kõrgemale tõsta, et see küngastesse sisse ei sõidaks, asfalt- või Uni kividest tee saab freesiga aga ideaalselt puhtaks.



Karu kiidab freeside mootoreid, mis külmale ilmale hästi vastavad. Starterid on elektrilised: juhe garaaþis seina ja ongi korras. 100-130 kilo kaaluva masinaga saab hakkama õbluke nainegi, kuna lükata pole vaja, masin liigub ise edasi.



Lumefreeside hinnad algavad 7600 kroonist, kallimad masinad maksavad üle 30 000 krooni. Odavamad masinad on ühesüsteemsed, kallimatel töötavad freesimis- ja puhurisüsteem eraldi. Peenematel mudelitel on peal tuled, hoobadest saab valida liikumise kiirust ja suunda, puhuriosa annab kergesti suunata, käepidemed on soojendusega, et oleks mugavam töötada.



Murutraktor talvel ametisse


Kel garaaþis juba olemas murutraktor, võib teha lisainvesteeringu ja osta neljarattalisele ette väikese lumefreesi või tavalise lumesaha. Freese on saadaval 13hobujõulise mootoriga traktoritest alates, sahkasid aga on pakkuda kõige väiksematele traktoritelegi.



„Jõudlus ja kiirus on traktoril suurem kui lumefreesil, näiteks töölaius algab traktoril meetrist,” selgitas Karu. „Mugav on ühte masinat nii talvel kui suvel kasutada.”



Oma miinused on siiski traktoritelgi: neid on parem käivitada garaaþis, lumehanges võib käimapanekul esineda tõrkeid. Samuti on traktorile kindlasti tarvis alla lumekette või raami lisaraskust.



Kergest lumest saab jagu lehepuhurigagi. „Nende põhifunktsioon on küll lehtede puhumine, aga mootorid on head, töötavad iga ilmaga ja lumi ei tee neile midagi,” kiitis Karu. Kuiva lume puhul on puhur tubli abiline, seevastu vesise või külmunud lumega temast kasu ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles