Kohus kuulutas välja Elmar Lepa pankroti

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1986. aastal Pärnu rannas ettevõtlusega alustanud Elmar Lepp lõpetas 2010. aastal eraisiku pankrotiga.
1986. aastal Pärnu rannas ettevõtlusega alustanud Elmar Lepp lõpetas 2010. aastal eraisiku pankrotiga. Foto: Ants Liigus

Pärnu maakohus kuulutas täna välja Eesti ühe esimese eraettevõtja Elmar Lepa pankroti ja määras pankrotihalduriks Peeter Allikvere, esimene võlausaldajate koosolek on 9. veebruaril kell 12 maakohtu Rüütli tänava kohtumajas.


Lepa pankroti väljakuulutamist soovis Swedbank, sest Lepp on kahe miljoni krooni eest käendanud talle, abikaasa Virve Lepale ja poeg Tanel Lepale kuuluva OÜ Lepa Kaubakeskuse laene. Nüüd on Lepa Kaubakeskus pankrotis ja müüdud 25,7 miljoni krooni eest EfTEN Kinnisvarafondi ja Silikaat Grupi tütarettevõtte ühisfirmale Lepa Keskus OÜ.

Võlgu vähemalt 3,3 miljoni eest

Lepa Kaubakeskus laenas Swedbankist 41 miljonit krooni, seega ei piisa 25,7 miljonist kroonist veel kohustuste tagamiseks. Müümata on pool Pikk 12 kinnistust ja väiksemat vara.
Swedbank pole ainus, kes Lepalt raha ootab. Ajutise pankrotihalduri Reet Relviku väitel on Lepp esialgsetel andmetel võlgu 3 375 684 krooni, peale panga näiteks Peeter Pollile.

Lepa vara on Relvik hinnanud ilma äriühingute osaluseta 201 200-le ja koos äriühingute osalusega 548 200 kroonile. Tagasivõidetavad võivad tema hinnangul olla sõiduauto Audi A8 ja Rüütli 28 asuv hüpoteegiga koormatud korter, mis Elmar Lepp 2008. aastal poeg Tanel Lepale on müünud.

1986. aastal Pärnu rannas ettevõtlusega alustanud Lepp püüdis eraisiku pankroti väljakuulutamist igati venitada, sest see toob kaasa ettevõtjana tegutsemise keelu. Kohtunik Maili Tartu andis talle mitu võimalust, et pangaga kokku leppida ja ettevõtjana edasi tegutseda.

Lepp ei soovinud enam riskida

Paraku polnud Lepp valmis isiklikult millegagi riskima ja püüdis kõiki veenda, et küll ta ärimehena ikka mingeid võimalusi leiab. Selline jutt panka ei rahuldanud. “Nendest hiinlastest olen ma aasta aega kuulnud,” ütles Swedbanki jurist Annemari Õunpuu.

Lepp ei kasutanud pankrotiprotsessidel juriidilist esindajat ja pidas enne istungit nõu juristidega, kes avalikult millegi eest ei vastutanud. Pärast seda kui pankrotihaldur ta Lepa Kaubakeskusest vabastas, võttis Lepp end töötuna arvele ja sai töötukassast hiljuti nelja kuu alampalga ulatuses toetust.

Tartu soovitas Lepal ajutise pankrotihalduri Relvikuga koostööd teha, sest kogenud haldurina oskab too leida viise olukorra parandamiseks. Koostöö asemel solvas Lepp Relvikut väitega, et ta peab hakkama nüüd pankrotihaldurit ülevat pidama, ja Relvik palus kohtul juhul, kui pankrot välja kuulutatakse, mõni teine pankrotihaldur leida.

Reformierakondlane Elmar Lepp oli aastatel 1999-2009 Pärnu linnavolikogu liige. 1999. aastal valiti ta volikogusse Keskerakonna, hiljem juba Reformierakonna nimekirjas. Praegusesse linnavolikogusse Lepp enam ei pääsenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles