Vändra tahab veetöötlusjaama laiendada

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veetöötlusjaama laienduse valmides saavad kõik vändralased puhast joogivett.
Veetöötlusjaama laienduse valmides saavad kõik vändralased puhast joogivett. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Projekteerimisfirma Sweco Projekt projekteerib Vändra veetöötlusjaama laienduse, kogu veeprojekt hõlmab torustike uuendamist ja selle valmides saavad kõik Vändra elanikud kvaliteetset joogivett.


Aastal 2001 ehitatud veetöötlusjaama projektijärgne tootlikkus oli 300 kuupmeetrit päevas, praegune tarbimine on aga üle 400 kuupmeetri. Vändra veetöötlusjaama laiendamisega saavutatakse alevi veevarustus 600 kuupmeetrit päevas. Peale selle võimaldab laiendus paigutada veetöötlusjaama kaks tuletõrjepumpa, mis tagavad alevi veevõrgus nõutava tuletõrjevee, tuletõrjeveepumpade käivitumisel säilib alevi normaalne joogiveega varustamine.
 
Loit Munter Sweco Projekti keskkonnaosakonnast ütles, et olemasolevate puurkaevude üheaegse kasutuse osa suurendatakse, mille tõttu saab vett pumbata tunnis kokku 30 kuupmeetrit.

"Meie tehtav projekt näeb ette täiendavate puurkaevude rakendamist, uut aereerimissüsteemi, olemasolevate filtrite täidismaterjalide vahetust, tuletõrjepumpasid, elektri- ja kütteosa täiendamist. Veetöötlusjaama hoonet laiendatakse, et kõik veeprojektis ette nähtu sinna ära mahuks," selgitas Munter.
 
Vändra alevivanema Toomas Sontsi sõnul on veetöötlusjaama uuendamise peapõhjus see, et praegune jaam ei jõua alevi ja tuletõrje võimalikku veevajadust rahuldada. Veetöötlusjaamas töötavad kõik kolm veehaarde pumplat. Projekteerijal tuleb need paremini tööle rakendada. Praegu on nii, et töötab üks pumpla korraga.

Koos uute torustikega saavad kõik Vändra 3000 elanikku kvaliteetset joogivett. "Lahendatud on kortermajade veeküsimus, torustike valmides saavad vee ja kanalisatsiooni ka eramud,” andis Sonts teada. “Eelmisest veeprojektist on möödunud juba kümme aastat ja veetöötluse tehnoloogiad on uuenenud."
 
Projekt valmib märtsis, seejärel korraldatakse ehitushange. "Et kogu Vändra alevi veeprojekti rahastatakse Euroopa Liidu ühtekuuluvusfondist, on meile ette antud lõpptähtaeg, milleks on 30. september 2012," teavitas Sonts
 
Sweco Projekt on ehituslik-arhitektuurse, tehnoloogilise ja keskkonnakaitselise projekteerimise valdkonnas tegutsev firma, mis kuulub Skandinaavia ja Ida-Euroopa suurimasse projekteerimiskontserni Sweco AB.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles