Reedesesse lõunamenüüsse passib hästi karjääriinfo

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu menukaks osutunud Rajaleidja labürindimängu saab noorte infomessi karjäärikohvikus proovida tänavugi.
Mullu menukaks osutunud Rajaleidja labürindimängu saab noorte infomessi karjäärikohvikus proovida tänavugi. Foto: Urmas Luik

15. aastapäeva tähistav Pärnu noorte infomess “Suunaja” avab uksed reede südapäeval. Messibokside kõrval on tõmbenumbriks karjäärikohvik, mille menüüsse kuulub info hariduse, tööturu ja elukutsete kohta.


Karjäärikohvik on tuttav neile, kes külastasid viimast üle-eestilist infomessi “Teeviit”. Pärnu infomessi projektijuhi Kätlin Muru selgitust mööda on karjäärikohvik silmatorkava kujundusega avar messiboks, kus ettekandjateks Pärnu õppenõustamiskeskuse töötajad. Antakse infot hariduse, tööturu ja elukutsete kohta, saab tutvuda karjääriplaneerimist toetava portaaliga Rajaleidja.



“Kohvikus võib messimürast jalga puhata, lahendada ristsõnu ja proovida kätt Rajaleidja labürindimängus,” jutustas Muru.



Muru avaldas heameelt, et 15 aastaga on “Suunaja” nii eksponentide kui külastajate poolehoiu võitnud ja raskuste kiuste püsima jäänud.



Ürituse järjepidevuses tekkis lünk vaid 2008. aastal, kui korraldustöö jäeti aastatepikkuse messikogemusega, kuid pankrotis lõpetanud Eesti Expo teha või tulemust arvestades pigem tegemata jätta. Pärast seda võtsid pärnakad ohjad taas enda kätte.



Nii noortele kui täiskasvanuile


“Messi 15. aastapäeval tutvustatakse muu hulgas võimalust sooritada osa oma õpingutest välismaal,” tutvustas Muru. “Teistest messidest erinevalt on “Suunaja” külastajatele tasuta ja noorte kõrval on oodatud täiskasvanud, kes saavad tutvuda eri täiendus- ja ümberõppe väljavaadetega.”



Varasemast enam pööratakse messil tähelepanu teavitustööle. Euroopa sotsiaalfondi toel kaasatakse üritusele noorteorganisatsioone, mis tutvustavad huvilistele võimalusi väljaspool Eestit huvitavalt ja elamusterohkelt kogemusi omandada. Kohal on näiteks Euroopa Noored, YFU ja Europassi Keskus.



“Suunaja” teise projektijuhi Ott Aava kinnitusel tuleb messile 43 eksponenti, mille hulgas on ülikoole, rakenduslikke kõrgkoole, kutsekoole, Pärnu maakonna ja linna gümnaasiume. Nende kõrval on noorteorganisatsioonid ja valdkonnaga haakuvad asutused.



“Kindlasti on huvitav Eesti töötukassa boks, kust saab lähemalt uurida töötegemise perspektiive. Koos karjäärikohvikuga aitab see noorel kindlasti tulevikku planeerida ja saada täpsemalt nõu, mida haridusasutuste messiboksidest uurida,” usub Aava.



Ainsa väliskülalisena tuleb Pärnusse Soome ametiinstituut, mis on pikaaegne messil osaleja.



Endiselt tasuta


Projektijuhi kinnitusel on käesolev majandusolukord kõigile raske ja koolid pole selles suhtes erand. “Et planeerime messi aasta ette, hakkasime juba algstaadiumis mõtlema, kuidas võimaldada paljudel eksponentidel osaleda,” rääkis Aava. “Selle tulemusena saab esimest korda osaleda väiksema messiboksiga kui tavaliselt.”



Sellest hoolimata on tänavu varasemast mõnevõrra vähem eksponente, kuid pigem noorteorganisatsioonide kui koolide hulgast.



Aava usub “Suunaja” jätkusuutlikusse, sest ülejäänud messidest erinevalt on neil kindel põhimõte hoida üritus kõigile huvilistele tasuta. Hoolimata jahenenud majandusest, on see tänavugi Euroopa sotsiaalfondi toel õnnestunud.



Messile oodatakse ligikaudu 2500 külastajat ja Aava kinnitusel väärib märkimist, et õppurite arvu languse tõttu pole huvi messi vastu kahanenud. “Järjest rohkem tuleb täiskasvanuid, kes tõenäoliselt uurivad ümberõppe võimalusi,” täpsustas ta.



Külastajate arvu pole alla tõmmanud internetki, sest mess on üks vähestest kohtadest, kus noor saab vahetu kontakti konkreetse kooliga.



Noorte infomess “Suunaja” on avatud reedel 12-17 Pärnu kontserdimajas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles