Raeküla kooli külastas päris oma kirjanik

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirjanik Mikk Pärnits.
Kirjanik Mikk Pärnits. Foto: Raeküla gümnaasium

Raeküla gümnaasiumis peetava traditsioonilise emakeelenädala raames kohtus 9. ja 12. klassiga noor kirjanik Mikk Pärnits, kes on õppinud Raeküla koolis.



Pärnits on kirjutanud nii draamat, proosat kui luulet. Ta tutvustas oma romaani ja jutukogu “Näiv on jääv”, millest jättis mõne eksemplari õpilastele mälestuseks.



Vastuseks küsimusele oma lugemisharjumuste kohta, mainis Pärnits Sorokinit ja Bulgakovit, kelle romaani “Meister ja Margarita” tsitaadiga on ta alustanud oma jutukogu. Kirjanik julgustas koolinoori kirjutama, ja kui mitte avaldamiseks, siis kas või selleks, et aastate pärast oleks võimalus oma mõtteid lugeda.



7.-9. klassi õpilastele käisid keelest ja teatrist kõnelemas Endla teatri dramaturg Triinu Ojalo ja avalike suhete juht Katrin Maimik. Nad rääkisid uuest noortenäidendist “Mis valemiga”.



Õpilased said ülevaate teatriteksti iseärasustest ja kirjandusest üldse. Tuli nimetada kirjanikke ja näitekirjanikke, mõelda sellele, miks keegi üldse peaks tahtma ühte lugu laval vaadata.



Esimeseks ülesandeks õpilastele kujunes uuest näidendist katkendi ettelugemine. Seejärel arutleti, kas see, mida õpilased kuulsid, on eluga seotud, kas nad on seda kogenud. Selgus, et nii mõnigi poiss on oma unistuste tüdrukut unes näinud – nagu näidendis, ja üksteise kallal õiendamist tuleb ka ette.



Kaks järgmist ülesannet pakkusid kaasaelamist ja mängulusti nii tegijatele kui vaatajatele, sest õpilastel tuli publiku etteantud teemadel improviseerida. Keelemängust ja improvisatsioonist saabki alguse teater.



Alanud nädalal jätkavad põhikooliõpilased teatrikuud uute ülesannetega. On ju veerandi lõpp ja kevad.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles